Go Back
+ servings

Flødeboller

Antal 16 stk.

Ingredienser

Bundene

  • 200 g marcipan

Flødebolleskum

  • 200 g sukker
  • 60 g vand
  • 60 g glukosesirup
  • 150 g pasteuriserede æggehvider
  • 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker

Chokolade

  • 400 g mørk chokolade eller overtrækschokolade

Køkkenudstyr

  • Madtermometer eller bolsjetermometer
  • Elpisker eller køkkenmaskine
  • Multiring eller et glas (læs mere i opskriften)*
  • Kagerulle (gerne en i silikone)
  • Tyllepose eller en frysepose
  • Tylle (men kan også laves uden)

Sådan gør du

  • Bundene:
    Varm ovnen op til 180 grader varmluft.
    Rul marcipanen ud på et stykke bagepapir med en kagerulle. Brug en multiring eller et glas til at udstikke marcipanen ud med. Der skal laves 16 runde stykker. Rul marcipanen ud af flere omgange til du har det rette antal. Jeg fik et lille stykke marcipan tilovers, men ellers passede det med de 200 gram marcipan.
    *Jeg brugte en multiring som var 3,5 cm. i højden og 7 cm. i diameter og jeg synes, at bundene blev lige lidt for store. Så brug eventuelt en multiring eller et glas som er en smule mindre.
    Læg et stykke bagepapir på en plade og læg alle marcipan-stykkerne på bagepapiret.
    Bag bundene i midten af ovnen i 7-8 minutter. De skal kun blive en smule gyldne. Så bliver de knasende og stadig lidt bløde.
    Når bundene er bagt færdige skal de bare stå og køle af.
    Flødebolleskum:
    Kom sukker (de 200 gram), vand og glukosesirup ned i en lille gryde.
    Kom æggehviderne ned i en skål sammen med sukker (1 spsk.) og vaniljesukker.
    Pisk æggehviderne helt luftige og hvide med en køkkenmaskine eller en elpisker.
    Tænd for komfuret med den lille gryde og varm det op til 118 grader. Her skal du måle med et madtermometer eller bolsjetermometer så det bliver ret præcist. Pas på det bliver meget varmt så mindre børn holdes ude af køkkenet.
    Når massen har nået den rette temperatur tages gryden af varmen. Tag gryden med over til din skål med de piskede æggehvider. Tænd for din elpisker eller køkkenmaskine (her er det lettest med en køkkenmaskine så du har hænderne fri) og hæld den varme masse ganske langsomt i en tynd stråle ned i æggehviderne. Det er vigtigt at der piskes videre imens massen hældes i. Der skal piskes videre i 3 minutter efter at det varme sukker er tilsat - og så er flødebolleskummet færdigt.
    Lave flødebollerne:
    Sæt en tyllepose (eventuelt med en tyl) eller en frysepose ned i et glas med kanten af posen ud over glasset. Kom flødebolleskummet ned i posen.
    Klip et lille hul i spidsen af posen og drej det øverste af posen rundt.
    Pres fyldet ud af posen og sprøjt skummet ud i toppe på alle bundene.
    Chokolade:
    Hak chokoladen først hvis du bruger plade chokolade og ikke overtrækschokolade. Smelt 2/3 af chokoladen i mikrovnen og tag den ud og rør i den. Tilsæt resten af chokoladen lidt af gangen og mål med dit madtermometer til chokoladen når 33 grader. Giv chokoladen et par sekunder igen i mikroovnen hvis ikke den rette temperatur er der.
    Hæld chokoladen ned i et glas og tag en flødebolle af gangen og dyp i chokoladen. Lad flødebollen hænge nedad i et stykke tid over glasset så det overskydende chokolade drypper fra.
    Jeg kan bedst lide flødeboller når de er kolde, så jeg opbevarer dem i køleskabet.