Go Back
+ servings

Havregrynsboller

Antal 13 stk.

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 15 g gær
  • 1 tsk. honning
  • 1 dl solsikkeolie
  • 3 dl finvalsede havregryn
  • 600 g hvedemel
  • 1,5 tsk. groft salt

Pensling og pynt

  • 1 æg
  • 2 spsk. solsikkekerner
  • 2 spsk. sesamfrø
  • 2 spsk. chiafrø

Sådan gør du

  • Om aftnen
    Rør gæren ud i vandet.
    Tilsæt honning og olie og rør igen.
    Hæld havregrynene i og rør rundt. Kom derefter melet i lidt af gangen imens der røres. Jeg har rørt dejen på en køkkenmaskine i 5-6 minutter.
    Tilsæt saltet og rør det ud i dejen.
    Dejen er rørt færdig, når den slipper dejkrogen og den er helt ensartet, blød og uden klumper. Du kan godt røre dejen i hånden også, så længe du er ret grundig.
    Sæt dejen til at hæve i køleskabet natten over med en pose lukket om skålen eller husholdningsfilm.
    Dagen efter
    Tænd ovnen på 220 grader varmluft og lad den varme helt op.
    Kom bagepapir på to plader og brug to spiseskeer til at lave bollerne med. Dejen skal ikke æltes eller formes men løftes "i klatter" over på pladen.
    Pisk ægget sammen med en gaffel. Brug en madpensel til at pensle bollerne med og drys dem med solsikkekerner, sesamfrø og chiafrø.
    Bag bollerne i cirka 20-22 minutter til de har en lysebrun bund. Bagetiden afhænger af ovnen.
    Jeg bager ofte en plade af gangen i midten af ovnen. Så synes jeg at bollerne bliver bedst og får bedst varme. Men hvis du ved at din ovn sagtens kan bage to plader af gangen fint, så kom bare begge plader ind.
    Lad bollerne køle af på en bagerist inden de spises. Se mere om opbevaring og afkøling oppe i teksten.