Go Back
+ servings

Koldhævede boller med gulerødder og havregryn

Antal 13 stk.

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 15 g gær
  • 1 tsk. honning
  • 1 dl solsikkeolie
  • 3 dl finvalsede havregryn
  • 600 g hvedemel
  • 150 g gulerødder
  • 1,5 tsk. groft salt

Pensling og pynt

  • Mælk til at pensle med
  • Sesamfrø, græskarkerner og solsikkefrø

Sådan gør du

  • Om aftnen
    Rør gæren ud i vandet.
    Tilsæt honning og olie og rør igen.
    Hæld havregrynene i og rør rundt. Kom derefter melet i lidt af gangen imens der røres. Jeg har rørt dejen på en køkkenmaskine. Skræl og riv gulerødder på rivejern og kom dem i dejen.
    Tilsæt saltet og rør det ud i dejen.
    Dejen er rørt færdig, når den slipper dejkrogen og den er helt ensartet, blød og uden klumper. Du kan godt røre dejen i hånden også, så længe du er ret grundig.
    Sæt dejen til at hæve i køleskabet natten over med en pose lukket om skålen eller husholdningsfilm.
  • Dagen efter
    Tænd ovnen på 220 grader varmluft og lad den varme helt op.
    Kom bagepapir på to plader og brug to spiseskeer til at lave bollerne med. Dejen skal ikke æltes eller formes men løftes "i klatter" over på pladen.
    Brug en madpensel til at pensle bollerne med og drys dem (eller nogen af dem) med sesamfrø, græskarkerner eller solsikkefrø.
    Bag bollerne i cirka 18 minutter til de har en lysebrun bund. Bagetiden afhænger af ovnen.
    Jeg bager ofte en plade af gangen i midten af ovnen. Så synes jeg at bollerne bliver bedst og får bedst varme. Men hvis du ved at din ovn sagtens kan bage to plader af gangen fint, så kom bare begge plader ind.
    Lad bollerne køle af på en bagerist inden de spises. De er bedst, når de får lov til at afkøle næsten eller helt. Så får de lov at sætte sig og får den bedste konsistens. De er dejlig bløde indeni og let fugtige.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk