Go Back
+ servings

Perfekte brunende kartofler

Antal 1 lille skål

Ingredienser

 • 425 g perlekartofler på glas eller små pillede og kogte kartofler
 • 60 g sukker
 • 20 g smør (ikke margarine)

Sådan gør du

 • (skræl og kog kartoflerne så de er klar til brug, hvis ikke der bruges kartofler på glas)

  Skyl kartoflerne i en si og lad dem dryppe godt af.
  Drys sukkeret ud på en stor pande i et tyndt lag. Jeg har brugt en 28 cm. pande.
  Tænd for varmen på komfuret på høj varme. På mit komfur er det 7-8 ud af 9 – som er max varme.
  Sukkeret skal smeltes helt, og der må ikke røres med en ske i det undervejs. Det er vigtigt at sukkeret smeltes i samme tempo, så det hele bliver til karamel. Hvis du kan se, at sukkeret er smeltet hurtigere i den ene side af panden, rykkes pande så kun den side som skal varmes rør kogepladen. Hvis karamellen er ved at blive for mørk løftes panden fra komfuret. Vip herefter panden ganske let til alt karamellen er smeltet men uden at panden får mere varme.
  Når alt sukkeret er smeltet til en ganske lys brun karamel kommes smørret på panden, og der skrues ned på komfuret til 6-7.
  Når smørret tilsættes vil karamel “bruse op” og skumme. Løft panden og vip den så alt smørret fordeles i karamellen.
  Kom kartoflerne på panden og vend dem rundt i karamellen med en paletkniv. Hvis der hænger karamel på paletkniven, kan det lige vippes af og ned på panden med en kniv.
  Herefter skal kartoflerne vendes hyppigt rundt på panden. Det skal gøres forsigt og uden at mase kartoflerne. Nu gælder det om at være tålmodig og give kartoflerne god tid. De skal have 8-10 minutter på panden, så karamellen når at sættes sig godt fast på kartoflerne. Hele tiden skal du holde øje med at karamellen ikke bliver for mørk. Hvis først karamellen er blevet for mørk vil den smagte brændt, og så er der desværre ikke andet at gøre end at starte forfra.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk