Go Back
+ servings

Gammeldags æblekage med kandiserede mandler

Antal 12 personer

Ingredienser

Æblegrød:

  • 24 æbler
  • 2,5 dl sukker
  • 2 økologiske bourbon vaniljestænger
  • 6,5 dl vand

Æblekagerasp:

  • 160 g smør
  • 275 g rasp
  • 125 g sukker

Kandiserede mandler:

  • 200 g mandler
  • 125 g sukker

Piskefløde:

  • Piskes til flødeskum

Sådan gør du

  • Skæl æblerne og skær kernehuset og stilken fra. Skær æblerne ud i mindre stykker og kom vandet i en stor gryde. Tilsæt sukker og korn fra vaniljestængerne i vandet. Kom æblerne ned i vandet og lad dem koge i 30-35 minutter med låg over ved middel varme. Rør hyppigt i æblerne og tag gryden af varmen når æblerne er blevet til grød. Hæld vandet fra og smag æblegrøden til med mere sukker (hvis ikke den er sød nok) og lad grøden køle af, inden den sættes i køleskabet.
    Kom smørret på en stor pande og lad det smelte. Tilsæt sukkeret og raspen og bland det hele godt sammen med en paletkniv. Vend æblekageraspen rundt på panden så den bliver ristet. Raspen er færdig, når den er lysebrun (gylden). Hæld raspen ud på et stykke bagepapir. Det skal fordeles ud på bagepapiret, så det ikke hænger for meget sammen. Lad raspen køle af og hæld den op i en beholder med låg til den skal bruges.
    Hak mandlerne groft med en kniv. Kom sukkeret ud på en stor pande og lad det smelte ved middel varme. Det er vigtigt ikke at røre i sukkeret. Hvis du kan se, at det er ved at blive lidt for mørkt, kan du løfte og ryste panden lidt. Når sukkeret er smeltet og gylden brunt, hæles de hakkede mandler ud på panden. Vend mandlerne rundt i sukkeret i et par minutter og tag panden af varmen. Hæld de varme kandiserede mandler ud på et stykke bagepapir og adskil mandlerne fra hinanden. Når mandlerne er afkølet hakkes de lidt finere med en skarp kniv.
    Piske fløden sammen til flødeskum og kom skiftevis æblegrød og æblekagerasp i en stor skål eller flere mindre skåle. Øverst på æblekagen kommes flødeskum og kandiserede mandler.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk