opskrift på hveder
Brød og boller

Varme hveder

opskrift på hveder

Den bedste opskrift på varme hveder – lækre hvedeknopper med et strejf af kardemomme.

I mit barndomshjem fik vi altid varme hveder i Store bededagsferien, og jeg synes, det er sådan en hyggelig tradition. Jeg har før lavet hjemmebagte hveder, men vi har også haft købt dem hos bageren. I år bliver det den hjemmebagte version, og lige nu står der faktisk en plade varme hveder og dufter i mit køkken! Jeg elsker duften og smagen af kardemomme og kommer også tit kardemomme i dejen, når jeg bager fødselsdagsboller og bamseboller. Det giver sådan en dejlig og sød smag og gør kun bollerne endnu bedre.

Længere nede i teksten får du min opskrift på hveder. Den er nem og dejen er rigtig god at arbejde med. Det er så rart med en dej som ikke klistrer, så bollerne nemt og hurtigt kan formes.
Hvederne skal hæve af to omgange og i ret lang tid. Husk derfor at sætte god tid af til hævningen og spring den endelig ikke over. Hævetiden er med til at give hvedeknopperne (som de også kan kaldes) den gode konsistens og flotte facon.

I aften skal vi slappe af og hygge med varme hveder, og så skal resten gemmes til i morgen. Så kan vi få ristede hveder på brødristeren med kold smør. Mums!
Jeg ved næsten ikke, om jeg bedst kan lide hvederne nybagte, eller dagen efter når de bliver ristede. Begge dele har sin charme og så er det jo godt at man kan spise hveder i flere dage.
Rigtig god bededagsferie til jer alle. Plejer I at spise hveder?

Hvederne kan fryses, men de kan også opbevares i en frysepose på køkkenbordet eller med et låg over formen. Husk dog at lade hvederne køle helt af på en rist efter bagning, så der ikke dannes fugt under dem.

Prøv også disse opskrifter på boller: Rosinboller og bamseboller

hjemmebagt hveder
hjemmebag
hvedeknopper
varme hveder

Varme hveder

Antal 12 stk.

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 1,5 dl letmælk
  • 1 dl koldt vand
  • 2 æg
  • 55 g helt blødt smør
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 600 g hvedemel
  • 1 tsk. groft salt

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i mælken og vandet med en ske.
    Tilsæt æg og det bløde smør. Kom derefter sukker og kardemomme i skålen og rør igen.
    Tilsæt melet og saltet. Nu skal dejen røres rigtig grundt sammen. Brug gerne en køkkenmaskine til at røre dejen med. Dejen skal rørs og æltes til den er helt glat og samlet til en klump. Det tager 5-6 minutter på en køkkenmaskine med skiftende hastighed.
    Sæt dejen til at hæve i 30 minutter med et viskestykke over skålen.
    Efter hævning kommes en lille smule mel ud på køkkenbordet og dejen deles i 12 lige store stykker. Jeg har vejet dejen og hver bolle skal veje 83-84 gram. Du kan også bare dele dejen uden at veje, hvis du er ligeglad med om de får lige forskellig størrelse.
    Dejen er meget nem at arbejde med. Den er blød og klistrer ikke. Det er derfor ikke nødvendigt at komme mel på hænderne, når bollerne skal formes.
    Kom bagepapir ned i et fad på cirka 24 x 34 cm.
    Form hvert stykke dej til en rund bolle og sæt bollerne i fadet.
    Du kan lave tre rækker af fire boller med lidt mellemrum mellem hver bolle. Så kommer det til at passe med størrelsen på formen, og hvederne får den kendte firkantede form.
    Sæt bollerne til at hæve med et viskestykke over fadet. Bollerne skal hæve i 2 timer.
    Tænd ovnen på 180 grader (ikke varmluft) i god tid så den når at varme op.
    Når hævetiden er slut bages hvederne i midten af ovnen i 18-20 minutter. Bagetiden afhænger af ovnen hold derfor godt øje med bollerne. De skal være lækre og bløde og lysebrune/brune på toppen.
    Efter bagning løftes hvederne over på en rist til afkøling.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk
Previous Post Next Post

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar