Varme hveder

Varme hveder

I mit barndomshjem fik vi altid varme hveder i Store bededagsferien, og jeg synes, det er en hyggelig tradition. Jeg har før lavet hjemmebagte hveder, men vi har også haft købt dem hos bageren. I år bliver det den hjemmebagte version, og lige nu står der faktisk en plade varme hveder og dufter i mit køkken! Jeg elsker duften og smagen af kardemomme og kommer også tit kardemomme i dejen, når jeg bager fødselsdagsboller. Det giver sådan en dejlig og sød smag og gør bollerne endnu bedre.

I aften skal vi slappe af og hygge med varme hveder, og så skal resten gemmes til i morgen. Så kan vi få ristede hveder på brødristeren med kold smør. Mums!
Jeg ved næsten ikke, om jeg bedst kan lide hvederne nybagte, eller dagen efter når de bliver ristede. Begge dele har sin charme og så er det jo godt at man kan spise hveder i flere dage.
Rigtig god bededagsferie til jer alle. Plejer I at spise hveder?

Se også: Fødselsdagsboller og bamseboller.

Varme hveder

Opskrift på varme hveder

25 g gær
2 dl sødmælk
75 g blødt smør
2 æg
2 tsk sukker
0,5 tsk groft salt
1 tsk kardemomme (med en lille smule top)
550 g hvedemel

Pensling:
1 æg + 1 spsk sødmælk (pensling kan undlades hvis ikke du ønsker blanke hveder)

Fremgangsmåde

Lun mælken (så den er lillefinger varm) og tilsæt gæren.
Når gæren er rørt ud i mælken tilsættes det bløde smør og der røres igen.
Kom æg, sukker, salt og kardemomme i skålen og rør det sammen.

Kom melet i og ælt dejen grundig sammen. Jeg har brugt en køkkenmaskine, da jeg synes det giver det bedste resultat. Dejen skal røres (æltes) til den er helt blød og luftig. Den er en smule klistret men det ændrer sig efter hævningen.

Sæt dejen til at hæve i 1 time med et viskestykke over skålen.

Når dejen har hævet formes bollerne og lægges på en plade med bagepapir.
Bollerne skal ligge tæt op af hinanden med fire boller i lodret række. Der skal være cirka 1,5 cm. imellem dem. Sæt eventuelt en aflang bageform og af “den åbne” side af bollerne, så de får et lille tryk og ikke bliver for runde.

Dejen er blød og meget nem at arbejde med. Der skal ikke bruges ekstra mel, så bliver hvederne tørre.

Lad bollerne efterhæve i 30 minutter til de har hævet godt og står tæt.

Pisk æg og mælk godt sammen med en gaffel og pensl bollerne.
Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn.

Bagetid: 20-22 minutter ved 180° varmluft.

Lad hvederne køle lidt af inden de skilles ad og spises med smør.

Mængde

12 varme hveder

Følg Madling.dk på Facebook – Instagram – Bloglovin’.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.