pilau ris
Aftensmad

Tyrkiske ris

pilau ris

Lækre tyrkiske ris med orzo – gode som tilbehør til gryderetter, kylling og grillspyd.

Jeg er ret vild med ris, og vil næsten tro, at jeg kan lide ris tilberedt på alle måder. Det gælder både kogte ris, stegte ris, ris i gryderetter, ris i mexicanske retter, risotto og tyrkiske ris.

Da vi var i Tyrkiet en sommer levede jeg næsten af ris og grøntsager den uge. De lavede de lækreste ris med masser af smag som smagte meget bedre end de ret almindelig kogte ris, som vi tit får herhjemme.

På ferien talte vi om, at det måtte vi prøve at lave, når vi kom hjem. Det blev dog ikke til noget, da det gik lidt i glemmebogen, og jeg havde så mange andre retter, som jeg gerne ville prøve af.
Men her i løbet af de sidste par uger er jeg endelig gået i gang med at prøve at lave tyrkiske ris. Den første gang gik det ikke særlig godt. Risene blev smattet og selv om jeg virkelig godt kan lidt klistrede ris, så var det slet ikke som, dem som vi fik i Tyrkiet. De var tilpas kogt og så var de blanke uden at hænge sammen.

Anden gang jeg forsøgte mig med risene brændt de på fordi olien var blevet for varm. Men endelig så det ud til at lykkes med mit tredje forsøg. Jeg og resten af familien syntes i alt fald at de smagte rigtig godt, og jeg har siden lavet dem på denne måde.

Jeg har prøvet flere forskellige slags ris og er kommet frem til, at paraboiled økologiske ris er de bedste. Sammen med risene har jeg blandet puntaletter. Det var det som jeg kunne finde der kom tættest på orzo. Om det er helt præcis det samme ved jeg faktisk ikke.
Men orzo (eller puntalette) er en form for pasta formet som ris.
I Tyrkiet var der nemlig denne blanding i risene, og det giver en rigtig god smag.

Jeg synes at min egen hjemmelavet version af de tyrkise ris er blevet temmelig gode. Men kender du det tyrkiske køkken så kom gerne med flere tips og tricks til tilberedning af tyrkiske ris. Du kan skrive din besked i kommentarfeltet nederst på siden.

Prøv også disse skønne:
Stegte riskugler

Opskrift på tyrkiske ris
Tyrkiske ris

Tyrkiske ris

Antal 4 personer

Ingredienser

  • 300 g parboiled løse ris (ukogte)
  • 2 tsk. groft salt
  • 65 g puntalette, orzo, risoni
  • 5 dl kogt vand (til panden)
  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 terning kyllingebouillon
  • 1 spsk. smør (til sidst)

Sådan gør du

  • Kom risene ned i en gryde og hæld kogende vand ud over dem. Tilsæt salt og læg låg på.
    Lad risene stå og hvile i 60-70 minutter.
    Når risene har trukket hældes overskydende vand fra - hvis der er det.
    Kog 5 dl vand som skal bruges til risene på panden.
    Kom olivenolie og smør ud på en stor pande med høj kant eller en sauterpande. Varm panden med olien op men ikke for varm, for så brænder pastaerne og risene på. Jeg havde varmen på 6-7 ud af 9 på vores komfur.
    Hæld puntaletter (de små ris pastaer) ud på panden og vend dem til de er lysebrune (ikke brændte).
    Tilsæt risene og vend det hele godt rundt til risene er varmet. Tilsæt salt og vend risene rundt igen.
    Hæld det kogte vand og bouillon ud over risene og lad det simre til vandet er opsuget.
    Tag panden af varmen og kom et låg over panden og lad risene trække i 5-8 minutter.
    Tilsæt en spiseske smør og vend risene rundt. Server risene med det samme som tilbehør til aftensmaden.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk
Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar