Spar penge på madbudgettet
Hobby og DIY

Spar penge på madbudgettet

Spar penge på madbudgettet

Tips til hvordan du kan spare penge på mad.

Spar penge på madbudgettet. I dette indlæg vil jeg komme med mine tips og ideer til, hvordan man kan spare penge på mad.

Er ret stor post i vores budget er penge til mad. Det er det da mad ikke kun er min interesse men også mit arbejde, og så kan vi godt lide at spise god mad. Jeg tror også, at vi er en familie som spiser meget, og det bliver der nok ikke ændret på i de kommende år. Begge vores drenge har en god appetit, og jeg tænker, at det nok ikke bliver mindre, når de når teenagealderen.

Når det så er sagt, så er det jo ikke sådan, at vi har budget for, hvad vi kan og vil bruge på mad. Vi har et rimelig fast budget men som kan svinge afhængig af fødselsdage, gæster, højtider m.m.

Jeg synes heller ikke, at det er sådan, at vi ikke gør os overvejelser om priser. Her skal jeg nok skrive mig, da det primært er mig som handler ind herhjemme. Alt det vil jeg kommer mere ind på længere nede i teksten, hvor jeg også vil komme med tips til, hvordan du kan spare penge på mad og spare penge i hverdagen.

Madplan
Mit allerførste tip er at lave en madplan. Jeg er sikker på, at der er mange som synes, at det lyder kedelig og tidskrævende. Det er det måske også og nok især til at starte med. Ligesom alle andre hverdagsopgaver tror jeg, at det handler om at finde en rutine.
For mig er det blevet en rutine at lave en madplan, inden eller når jeg handler. For jeg ved at madplanen vil spare os for både tid og penge i den kommende uge.
Jeg ville ikke kunne overskue, hvis jeg næsten dagligt skulle stå i supermarkedet og finde ud af, hvad vi skulle have at spise. Det ville heller ikke kunne fungere med vores arbejds- eller familieliv med to skolebørn.
Jeg har tidligere delt madplaner på bloggen, og dem kan du se her:
Madplaner
Hvis du har lyst til at printe min madplans-skabelon, kan den hentes her:
Skabelon til madplan

Indkøb en gang om ugen
Vi køber kun ind en gang om ugen. Det forsøger vi i alt fald på. Jeg køber enten ind online eller i et større supermarkeder til en hel uge af gangen. Jeg bruger hver gang tid på at tjekke, hvad vi allerede har i huset, så vi ikke ender med at have for meget af de varer som ikke kan gemmes.
Meget mere om det kan læses her:
Indkøb til en uge

Tøm fryseren
Et andet ret godt sparetip (synes jeg selv) er at få tømt ud i fryseren. Vores fryser er desværre ikke særlig overskuelig. Den har en lidt dum facon som gør, at det ikke altid er nemt at se, hvad der gemmer sig der inde. Når jeg får skrevet ned og sorteret, hvad vi har i fryseren, viser det sig næsten altid, at vi har lager af både kød, hjemmebag, rester fra aftensmaden og grøntsager.
Min fryser-skabelon kan ses her:
Fryserskabelon

Tilbud og indkøb i flere butikker
Vi køber ikke ind i flere butikker, når der handles ind til ugen. Jo så skal det være, hvis vi har set et helt særligt tilbud, men det er yderst sjældent. Vi kigger ikke i reklamer og modtager dem heller ikke. Af og til kigger jeg lidt i reklamer online, men de fysiske papir-reklamer har vi fravalgt. Både fordi de ofte bare endte i en bunke og så af hensyn til miljøet.
Når jeg nævner, at jeg køber ind online, bliver jeg ofte spurgt, om det ikke er dyrt.
Det er det ikke for os. Ved at købe det hele på en gang, vil jeg mene at vi spare både tid og penge. Vi fristes ikke af spotvarer og impulskøb som i butikkerne, og man kan sagtens få tilbud også ved online-køb.

Sæsonens varer, butikkernes egne mærker og økologi
Ved at købe de varer som er i sæson kan man helt sikkert spare penge. Det siger lidt sig selv at fx. jordbær er dyrere om vinteren end om sommeren. Lige nu hvor det er efterår (snart vinter) kan du fx. kigge efter kål, mandariner, pærer, æbler og så videre.

Butikkernes egne mærker er ofte billigere end mærkevarer. Vi har varer hvor det ikke har betydning for os, om det er det ene eller andet, og så vælger jeg det billigste. Omvendt har vi taget et valg om, at vi fx. kun ønsker at købe økologisk mælk, æg, mel med mere. Det koster ofte mere end en ikke økologisk variant, men så prioriterer vi anderledes andre steder.

Lav mad til flere dage
Når jeg bager laver jeg næsten altid større portioner. Så er der til morgenmad i weekenden og madpakker til børnene. Det samme kan man gøre med aftensmaden fx. i weekenden, hvor der er bedre tid.
Her er et par forslag til retter som kan laves til to dage:
Linsegryde – mætter godt og giver en stor portion.
Kylling i karry – kan for eksempel serveres med ris den ene dag og bulgur den anden dag.
Lasagne med grøntsager – en stor portion til to dage.
Cremet og mild tomatsuppe – suppen kan genopvarmes og fyldet varieres.

Lager af mad og basis varer
Hvis du alligevel skal købe toiletpapir, pasta, rugbrød og vaskemiddel, så køb et større lager. Ofte kan der spares penge ved at købe større mængder, eller der er ugentlige tilbud. Vi har sat to mindre reoler op her hjemme til formålet. Så er der plads til lager af de ekstra varer, som vi ikke har plads til i køkkenskabene.

Undgå madspild
Langt de fleste retter og salater kan genopvarmes og gemmes til dagen efter. Vi gemmer altid rester i fryseren, bruger dem dagen efter til min frokost eller kommer dem i børnenes madpakker.
Det har jeg skrevet lidt mere om her:
Madpakker til børn

Take away
Jeg indrømmer det gerne, det her er den post, som jeg ved, at vi kan spare penge på. Vi køber for ofte take away, trods vi har en madplan. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi smider maden i køleskabet ud, men så skubber vi den planlagte mad en dag.
Man kan jo ikke komme uden om at købe-mad og take away er dyrere end hjemmelavet mad, og det er helt sikkert der, vi skal blive bedre. Det er så nemt med take away, og især i perioder med sygdom eller travlhed ender vi med den løsning.
I en periode havde vi en aftale om, at vi måtte hente take away en gang om måneden, men jeg tror ikke, at den plan blev overholdt særlig længe.

Flere sparetips
Du er velkommen til at komme med flere sparetips nederst i kommentarfeltet. Ligesom du også meget gerne må dele om du/I er gode til at spare på madbudgettet hjemme hos jer?

Du kan følge bloggen på Facebook – Instagram – Bloglovin’.

Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar