Samosas med oksekød
Aftensmad

Samosas med oksekød

Samosas med oksekød

Jeg har længe gerne ville prøve at lave samosas. Jeg synes, de ser så lækre ud på billeder med masser af godt fyld og sprøde og knasende udenpå. Oprindelig tror jeg, at samosas laves med grøntsager, og jeg har også set flere billeder, hvor der var kartofler eller kød i. Jeg har valgt at fylde mine samosas med oksekøde, løg, peberfrugt og krydderier. Jeg vil næsten sige, at man kan komme lige det i man har lyst til, men da det var mit første forsøg med samosas, valgte jeg det sikre. Jeg har ikke tilsat så mange krydderier, da vi ikke er til stærk mad, men er man det, kan man fx. tilsætte stærk paprika, mere peber, karry eller chili.

Dejen har jeg købt mig til, og det valg var jeg glad for, for det tog en del tid at lave samosas. De skal foldes, fyldes og “limes” sammen, så man skal have god tid og tålmodighed, når man går i gang med at lave samosas. Derudover vil jeg anbefale, at man sender børn langt væk fra køkkenet, da der bruges meget varm olie i opskriften.

Jeg så et par videoer på youtube, om hvordan man folder samosas, og jeg må tilstå, at jeg ikke ved om dette, er den helt absolutte korrekte metode. Men den fungere for mig, og derfor har jeg lavet en lille vejledning efterfølgende med et stykke papir, så I kan se hvordan filodejen kan foldes. Jeg synes ikke, at det var helt nemt, og det var ikke alle mine samosas, som blev pæne, men de smagte skønt skønt!

Samosas med oksekød

Allerførst laves der en “lim” ud af hvedemel og vand. Hæld mel ned i en lille skål og hæld ganske langsomt lidt koldt vand i. Rør mel og vand sammen med en teske indtil der ikke er flere klumper, og det minder om en lim. Der skal sikkert tilsættes vand af flere omgange, det var i alt fald sådan jeg gjorde det, indtil jeg syntes, at “limen” havde den rette konsistens.

Del pladerne af den optøet filodej fra hinanden helt forsigtigt. Klip eller skær en strimmel som du laver den første samosas af.

Billede 1 viser den første strimmel af filodej.
Bilelde 2 viser kanten på filodejen bukket med venstre spids opad.
Billede 3 viser den nederste højre spids bukket opad.
Billede 4 viser “kræmmerhuset” hvor fyldet kommes i. Brug 2-3 teskefulde fyld.
Billede 5 viser “kræmmerhuset” som lukkes ved at spidsen bukkes op.
Billede 6 viser “kræmmerhuset” lukket.
Billede 7 viser spidsen bukket op og side-folden lukkes med “lim”.
Undervejs er det en god idé at “lime” kanterne, så de ikke går op. 

Samosas med oksekød

Samosas med oksekød

Samosas med oksekød

Antal 20 stk.

Ingredienser

 • 300 g hakket oksekød
 • 0,5 rødløg
 • 0,5 rød peberfrugt
 • Salt og peber
 • Spidskommen
 • 1 tsk. mild paprika
 • Smør til at stege i
 • 200 g optøet filodej
 • Olie til friturestegning

Ekstra:

 • “Lim” af hvedemel og vand

Sådan gør du

 • Brun kødet på en pande med smør. Rens, skyl og hak rødløget og peberfrugten fint og kom dem på panden med kødet. Smag kødet til med krydderierne og lad det stege et par minutter.
  Fold filodejen efter beskrivelsen og billederne længere oppe i teksten.
  Kom 3-5 samosas af gangen ned i den varme gryde med olie, og lad dem blive gyldenbrune med bobler. Læg de færdige samosas på et par stykker køkkenrulle og lad dem dryppe af.
  Spis de færdige samosas efter de er kølet af i et par minutter. Pas på de er meget varme, når de lige er kommet op af olien, så man kan sagtens nå at lave dem alle færdige, inden de spises.

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’

Tidligere indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

 • Svar Sandra 3. november 2015 at 19:35

  Hej Mie
  Kan man mon lave dem i ovnen i stedet for olie?

  Super blog du har, har lavet en masse af dine opskrifter, med skønne resultater – tak for det :-)

  Venlige Hilsner
  Sandra

  • Svar Mie 4. november 2015 at 08:32

   Hej Sandra

   Tak for din søde hilsen. Hvor er det dejligt at høre, at du læser med, og at du kan bruge opskrifterne. Det bliver jeg altid meget glad for at høre :-)

   Jeg har ikke prøvet at lave samosas i ovnen, så jeg tør ikke at sige, hvordan de bliver. Jeg tænker, at filodejen måske vil blive for tør. Måske du kunne komme lidt olie hen over dem, og så komme dem i ovnen?
   Hvis du prøver det, må du meget gerne melde tilbage, om de bliver gode :-)

   Venlige hilsner
   Fra Mie

  Skriv din kommentar