Sådan oliebehandler man et sæbebehandlet bord
Hobby og DIY

Sådan oliebehandler man et sæbebehandlet bord

Sådan oliebehandler man et sæbebehandlet bord

Oliering af bordplade med en bordplade olie.

Jeg havde længe tænkt over, at jeg gerne ville prøve at gøre noget ved vores spisebord. Det er et ret stort bord med plads til mange mennesker, og vi var egentlig ikke interesseret i at skulle udskifte bordet. Det passer godt til os og blive brugt meget. Drengene sidder der tit, når de tegner eller leger med Lego. Vi spiser alle vores måltider der, og så er det også rart med et stort bord, når vi har gæster.

Vi har haft spisebordet i de 7 år, vi har boet i vores hus. Alle vores fødselsdage og sammenkomster med familie og venner har vi siddet ved bordet. Men med tiden syntes jeg, at det var blevet meget gult af se på. Der var kommet pletter, som vi ikke kunne få af, og så var der kommet en del hakker og skrammer efter små børn i huset.

Da vi købte bordet, var det helt råt og ubehandlet, og derfor sæbebehandlede vi det inden brug. Jeg kunne godt have slebet det og sæbebehandlet det igen, men jeg havde mere lyst til at give det en ny farve.

Når man vil oliebehandle et sæbebehandlet bord, er man nødt til at afvaske det først. Det er ikke svært, men det kræver, at man er omhyggelig og sætter tid af til det. I guiden nedenfor har jeg beskrevet, hvordan jeg har gjort, og I er selvfølgelig velkommen til at stille spørgsmål. Jeg synes selv, at resultatet er blevet ret fint, og det har pyntet og givet nyt liv til stuen, efter at bordet har fået en opfriskning.

Oliebehandling spisebord

Sådan så bordet ud inden oliebehandlingen. Gult og med mange pletter og hakker. 

Det skal du bruge

Afdækningspapir i plast
Indendørs trærens
Slibepuder eller sandpapir
Afdækninspap
Olie til bordplade fx. Junckers rustik bordpladeolie – drivtømmer grå
En god pensel som er egnet til olie

Sådan oliebehandler man et sæbebehandlet bord

En lille guide til hvordan jeg har oliebehandlet vores spisebord.

Afdækning og trærens
Først afdækkede jeg gulvet rundt om bordet med plastik-afdækninspapir. Herefter har jeg sprayet bordet med trærens. Den trærens jeg brugte er fra Trip Trap, og det er en en trærens til indendørs træ, som ikke skal fortyndes. Trærensen skal have lov til at virke lidt, inden der tørres efter med en klud og vand. Tørretiden på denne trærens er 2-8 timer. Men for at være helt sikker på, at bordet var tørt, gik jeg først i gang med at slibe dagen efter.

Sådan oliebehandler man et sæbebehandlet bord

Slibning af bordet
Den efterfølgende dag har jeg slibet bordet med slibepuder. De fås i forskellige kornstørrelser. Dem jeg har brugt hedder korn 60. Jeg synes slibepuder er noget nemmere at arbejde med end sandpapir, og specielt når det skal bruges i længere tid. Træet rejser sig efter trærens, og derfor er det en vigtig del i processen at slibe det godt. Jeg brugte god tid på at slibe bordet, og det gav et rigtig pænt og ensartet resultat. Efterfølgende aftørres bordet med en klud så alt støvet kommer væk, man kan også vælge at støvsuge det.

Slibe bord

Påføring af olie på bordpladen og oliebehandling af bordet
Inden behandlingen har jeg dækket af rundt om bordet og under med afdækninspap. Ved stolebenene er det en god idé at ligge flere lag pap, da olien godt kan løbe der.
Bordet er fugtet med en oprevet klud inden olieringen – efter anvisningen på bøtten.
På den 1. male-dag fik bordet to lag bordplade olie og på 2. male-dag endnu en gang olie – så tre gange olie i alt. Olien skal have lov at tørre og overskydende olie aftørres efterfølgende.

Bordplade

Hvor mange gange olie bordet skal have afhænger af typen af træ, og hvor kraftig en farve der ønskes. Jeg ville gerne væk fra det gule look og mere over i det grå rustikke, så derfor gav jeg træet tre gange olie. 

Oliebehandling bord

Bordet er klar til brug efter 24 timers tørring og fuldt udhærdet efter 3 døgn.

Fint og lyst spisebord

Vores hjem

Se flere små og hyggelige DIY og gør det selv projekter her:
Hobby og DIY

Du kan følge bloggen på Facebook – Instagram – Bloglovin’.

Tidligere indlæg Næste indlæg

13 Kommentarer

 • Svar Gitte Majeske Thomnsen 4. august 2017 at 08:26

  Hej.

  Har med stor interesse læst dit indslag, vi har et sæbebehandlet bord, som vi gerne vil have Oliet/lakeret, så vi undgår de grimme pletter og små ridser heri. Hvordan “ter” bordets overflade, er det nogenlunde hærdet?

  • Svar Mie 4. august 2017 at 09:34

   Hej Gitte
   Her næsten et år efter at bordet er blevet slebet og oliebehandlet, synes jeg stadig at det står rigtig pænt.
   Vi er meget glade for, at vi valgte at behandlet det.
   Jeg synes, helt sikkert at det er blevet mere hårdført, end det var inden.
   Venlig hilsen Mie

 • Svar Vicki Staach 11. oktober 2020 at 00:07

  Jeg overvejer MEGET kraftigt at efterligne dit projekt. Kan man stille div. Ting påvirket uden atder sætter skjolder el. SKAL man bruge dækkeservietter?
  Mvh. Vicki

  • Svar Mie 11. oktober 2020 at 12:14

   Vi har aldrig brugt dækkeservietter og der er ingen skjolder. Vi har sat glas, kopper, skåle osv.
   Men jeg tør ikke garantere, hvordan dit bord og type træ arter sig.
   Jeg tog “chancen”, da jeg var så træt af den gule farve.

   God lørdag og fornøjelse med bordet :-)

   • Svar Vicki Staach 12. oktober 2020 at 00:26

    1000 gak for svar 😊

 • Svar Elise Sylvest Elmgreen 1. februar 2021 at 11:49

  Hej
  Jeg skal prøve at gøre dig efter, har købt et sæbebehandlet tungt tungt egetræsbord.
  Jeg er i tvivl om jeg skal behandle på begge sidder af bordpladen, så den ikke slår. Hvad har du gjort?
  Hilsen Elise

  • Svar Mie 1. februar 2021 at 12:39

   Hej Elise
   Jeg har oliebehandlet på det øverste af bordpladen, siderne og benene. Dvs. ikke på undersiden. Det har fungeret rigtig fint på vores bord. Du kan spørge en fagmand, hvis du er i tvivl, om det også vil fungere med dit bord.
   Jeg håber, at det bliver fint.
   Hilsner fra Mie

 • Svar Mathilde 9. februar 2021 at 11:14

  Hej Mie.

  Sikke en udførlig og god beskrivelse! :) Hvilken type træ er dit bord?

  Mvh. Mathilde

  • Svar Mie 9. februar 2021 at 16:23

   Hej Mathilde

   Det er egetræ. Dejligt at du kan bruge beskrivelsen :-)
   Vh. Mie

 • Svar Helle Thomsen 25. juli 2021 at 13:29

  Hej
  Jeg har i år købt et “planke” bord som skulle ha været oliebehandlet emne et viste sig at det overhovedet ikke var behandlet. Jeg har så sæbebehandlet det men er allerede løbet sur i det da jeg har skulle slibe og sæbebehandle det flere gange indtil videre. Derfor tænker jeg at oliebehandlet det i stedet.
  1. Hvilken olie har du brugt?
  2. Hvor lang tid skal det sidde efter 1. & 2. opførsel inden du tørrer resten af?

  • Svar Mie 26. juli 2021 at 15:01

   Hej Helle
   Åh det var da øv, at det ikke var som forventet.
   Olien jeg har brugt er fra Junckers – den som er vist på billedet og som står i teksten under “det skal du bruge”. Her står også beskrevet, hvordan det er påført.
   Det blev et rigtig godt resultat på vores bord. Så det var en god beslutning.

   Jeg håber, at du finder en god løsning med dit bord.
   God sommer :-)

   Hilsner fra Mie

 • Svar Niels 23. februar 2022 at 14:39

  Jeg har fået fortalt, at hvis man ikke har fået al sæben ud, vil olien lave skjolder. Hvordan ved man om man har fået al sæben ud? Kan man teste det på en eller anden måde?
  Jeg har et stavlimet egebord og et massivt / fineret bøgebord med plader.

  Planen er at behandle de med olie fra Rubiomonocoat som vi har på vores nye sofabord. Jeg er meget imponeret over den overflade og den holdbarhed.

  Med tiden skal vores trægulve have den behandling også.

  • Svar Mie 27. februar 2022 at 14:59

   Hej Niels

   Da vi købte vores bord, var det helt råt og ubehandlet, og derfor sæbebehandlede vi det inden brug (efter rådgivning fra butikken). Først flere år efter har jeg behandlet med olie som ses her på billederne.
   Den olie du nævner, kender jeg ikke til. Jeg vil helt sikkert anbefale dig at søge rådgivning hos en fagmand omkring dit bord, og de produkter du ønsker at bruge.

   God søndag.

   Vh. Mie

  Skriv din kommentar