Risalamande
Kage og dessert

Risalamande

Risalamande

Opskrift på risalamande lavet på grød med sukker og vaniljestænger.

Vi har allerede fået risalamande flere gange i både november og december. William har meldt ud, at nu vil have ikke have mere risalamande før juleaften, fordi han så gerne vil kunne glæde sig til det ;-)

Det har ikke været hjemmelavet ris ala mande, vi har fået hver gang. Men man kan ikke komme uden om, at det smager allerbedst, når det er hjemmelavet! Min risalamande opskrift er lavet af en sød risengrød som er kogt med vanilje, sukker og hele vaniljestænger. Man kan også godt bruge en rest risengrød til risalamande. Men jeg synes, at det giver den bedste smag, når der ikke er tilsat salt til grøden, og når den koges med vaniljestænger.
Jeg koger risengrøden om aftenen, og så sætter jeg den i køleskabet til dagen efter, så den når at blive helt kold.

Til min ris a la mande opskrift pisker jeg fløden til den er let og luftige. Det skal blive til flødeskum men må gerne være en anelse mere flydende end til for eksempel til lagkage. Så bliver grøden mere cremet, lækker og dejlig luftig.
Efter grøden er rørt med flødeskum tilsætter jeg de hakkede mandler. Husk at gemme en hel mandel, så der er en der kan finde den og vinde mandelgaven.

Opskriften er beregnet til 6-8 personer – afhængig af hvor meget hver person kan spise.

Kirsebærsauce til risalamande.

Til den kolde ris a la mande med hakkede mandler spises der varm kirsebærsauce. Jeg har aldrig brudt mig om varm kirsebærsauce, så jeg spiser den altid kold. Gerne helt køleskabskold – så synes jeg det er bedst. Min familie og vores gæster plejer ikke at være enige, så derfor har vi altid en kold og en varm kirsebærsauce på bordet.

Jeg har samlet alle mine opskrift til jul her. Der er blandt andet en god opskrift på hjemmebagte pebernødder, isalamande til dem der ikke er til ris ala mande, flæskestegssandwich og en masse skønne salater til julebordet.

Kigger du med på Instagram?
Her deler jeg små glimt fra vores hverdag og deler en masse billeder af lækkert mad, bagning og søde sager.
>> Følg min Instagram profil her.

ria a la mande
ris a la mande
ris ala mande
risalamande opskrift

Risalamande

Antal 6 personer

Ingredienser

  • 1 liter sødmælk
  • 2 dl vand
  • 2 vaniljestænger
  • 75 g sukker
  • 200 g grødris
  • 4 dl piskefløde
  • 100 g mandler

Serveres med

  • 1 hel mandel
  • Kirsebærsauce

Sådan gør du

  • Hæld sukkeret ud på et skærbræt og skær vaniljestængerne over på langs.
    Skrab alle vaniljekornene ud med en skarp kniv og læg dem i sukkeret. Bland sukker og vanilje godt sammen.
    Kom vandet ned i en store gryde og tilsæt grødrisene. Lad vandet koge og rør i risene.
    Tilsæt mælken, sukkeret med vaniljen og de tomme vaniljestænger og rør det det godt sammen.
    Lad grøden stå og simre ved lav til middel varme. Jeg plejer at røre i grøden næsten hele tiden, og jeg går ikke fra gryden.
    Risengrøden skal have 45-50 minutter. Smag på den om den er færdig.
    Sæt grøden udendørs hvis det er koldt nok eller i køleskabet til den er helt afkølet eller til dagen efter. Jeg plejer at sætte grøden på køl til dagen efter.
    Når grøden er blevet kold:
    Tag vaniljestængerne op af grøden.
    Kog cirka en halv liter vand i en elkoger og hæld vandet ned over mandlerne i en skål.
    Lad mandlerne trække i et par minutter og tag så et par stykker op af gangen med en ske.
    Smut mandlerne ved at skubbe på skindet så det falder af. Hvis det ikke slipper nemt skal mandlerne trække et par minutter mere.
    Tag en mandel fra og hak de resterende mandler. Jeg plejer at hakke dem groft, så der både er helt små stykker og lidt større.
    Pisk fløden til et let og luftig flødeskum - gerne lidt mindre end man normalt ville piske flødeskum.
    Vend flødeskummet rundt i den kolde grød og tilsæt mandlerne. Husk at komme den ene hele mandel i grøden. Rør grøden sammen og server den med kirsebærsauce.

Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar