Brunede kartofler (2)
Aftensmad

Perfekte brunede kartofler

Brunede kartofler (2)

Opskrift på brune kartofler – sådan laver du perfekte brunede kartofler.

Jeg elsker sukkerkartofler – som i virkelig elsker! Jeg synes, at brunede kartofler er noget af det bedste ved julemaden, og jeg ser frem til dem hver eneste jul. Jeg er også temmelig glad for flæskesteg og rødkål, men skulle jeg vælge, vil det være de perfekte brunede kartofler og sovs, som jeg helst ikke vil undvære ;-)

I Sørens og min familie skiftes vi til at holde julen med vores søskende. Det er primært der hvor julen holdes, at det meste af julemaden laves. Men alle bidrager både med at komme med noget julemad og at lave den. Når vi står for julen, plejer vi blandt andet at lave stegen og kartoflerne. Vi har været meget heldige med stegen, der tror jeg aldrig, at det er gået galt. Men vi har stået en juleaften, hvor kartoflerne bare ikke ville blive gode. Det var rigtig ærgerligt, og derfor har jeg flere gange siden øvet mig på at lave de perfekte brunede kartofler.

Hvordan laver man brune kartofler?

Det skulle være så simpelt at lave en karamel og tilsætte kartofler, men alligevel er der meget der kan gå galt, når man laver sukkerbrunede kartofler. Jeg tror næsten, at jeg har været hele vejen rundt med de små uheld, der kan ske med brunede kartofler. Derfor har jeg under opskriften prøvet at lave en udførlig guide til, hvordan du kan lave de perfekte brunede kartofler.
Spørg endelig løs og kom med kommentarer.

Perfekte brunede kartofler

Antal 1000 gram

Ingredienser

  • 1000 g små pillede og kogte kartofler (eller glaskartofler)
  • 3 tsk. groft salt til kogning
  • 145 g sukker
  • 50 g smør (ikke margarine)
  • Flagesalt

Sådan gør du

  • (kog og skræl kartoflerne så de er klar til brug, hvis ikke der bruges glaskartofler)
    Dagen inden eller mindst et par timer før:
    Kog kartoflerne i let saltet vand. Jeg brugte tre teske groft salt. Kartoflerne skal være dækket af vand. Kogetid: 14-16 minutter. De skal være møre men ikke for bløde.
    Hæld koldt vand over kartoflerne og pil dem med det samme ved hjælp af en en lille skarp kniv. Sæt kartoflerne på køl i et par timer eller til dagen efter.
    Hvis der bruges glaskartofler:
    Skyl kartoflerne i en si og lad dem dryppe godt af inden de skal tilberedes.
    Karamel på panden:
    Drys sukkeret ud på en stor pande i et tyndt lag. Jeg har brugt en 28 cm. pande. Tænd for varmen på komfuret på høj varme. På mit komfur er det 7-8 ud af 9 – som er max varme.
    Sukkeret skal smeltes helt, og der må ikke røres med en ske i det undervejs. Det er vigtigt at sukkeret smeltes i samme tempo, så det hele bliver til karamel. Hvis du kan se, at sukkeret er smeltet hurtigere i den ene side af panden, rykkes pande så kun den side som skal varmes rør kogepladen. Hvis karamellen er ved at blive for mørk løftes panden fra komfuret. Vip herefter panden ganske let til alt karamellen er smeltet men uden at panden får mere varme.
    Når alt sukkeret er smeltet til en ganske lys brun karamel kommes smørret på panden, og der skrues ned på komfuret til 6-7.
    Når smørret tilsættes vil karamellen “bruse op” og skumme. Løft panden og vip den grundigt så alt smørret fordeles i karamellen. Når det er helt blandet sammen er karamellen klar til kartoflerne.
    Kartofler på panden:
    Kom kartoflerne på panden og vend dem rundt i karamellen med en paletkniv. Hvis der hænger karamel på paletkniven, kan det lige vippes af og ned på panden med en kniv.
    Herefter skal kartoflerne vendes hyppigt rundt på panden. Det skal gøres forsigtigt og uden at mase kartoflerne. Nu gælder det om at være tålmodig og give kartoflerne god tid. De skal have 8-10 minutter på panden, så karamellen når at sættes sig godt fast på kartoflerne. Hele tiden skal du holde øje med at karamellen ikke bliver for mørk. Hvis først karamellen er blevet for mørk vil den smagte brændt, og så er der desværre ikke andet at gøre end at starte forfra.
    Jeg har komfuret på 6-7 ud af 9.
    Når karamellen har sat sig på kartoflerne (der vil være ekstra resterende karamel) serveres de brunede kartofler.
    Drys eventuelt lidt flagesalt over inden servering. Det synes vi, smager så godt.
sukker kartofler (2)

Hvorfor bliver mine brunede kartofler ikke gode?

  • Sukkeret vil ikke smelte ordenligt – der bruges for lav varme eller for lille en pande.
  • Der er for lidt karamel på kartoflerne – der bruges for lidt sukker, eller de har ikke fået nok tid på panden. Så kan karamellen ikke nå at sætte sig.
  • Karamellen smager brændt – der er brugt for høj varme eller karamellen har fået for lang tid på panden. Det giver en grim brændt smag og for mørk karamel.
  • Det er ikke alt sukkeret som er smeltet – der er brugt for meget sukker eller for lille en pande. Så kan sukkeret ikke nå at smelte i samme hastighed.
  • Karamellen sidder ikke fast på kartoflerne – kartoflerne har ikke fået længe nok på panden, eller der er brugt for lav varme. Så tager det lang tid før karamellen sætter sig.

Bedste brunede kartofler.

I min brunede kartofler opskrift er der brugt små babykartofler, sukker, smør og flagesalt. Husk endelig at bruge rigtig smør. Margarine egner sig ikke, når der skal laves sukkerkartofler.

Der bliver noget ekstra karamel som ikke sætter sig på kartoflerne. Det smager så godt, når der er rigeligt med karamel. Det giver de bedste brunede kartofler, synes vi her i huset.

Kogetiden på brune kartofler afhænger af størrelsen på kartoflerne. Der kan bruges de helt små kartofler kaldet babykartofler eller julekartofler. Men du kan også godt bruge aspargeskartofler, som typisk er lidt større og ikke en helt så blød kartoffel.

Læs også: rødkålssalat med æble og mandarin og 12 gode opskrifter på kager og søde sager til jul.

Følg med her:
Du du meget velkommen til at følge min Facebook side og Instagram profil. Begge steder deler jeg links til de nyeste post og opskrifter, så snart de er på bloggen.

Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar