Om ophavsrettigheder på billeder
Året der gik

Om ophavsrettigheder på billeder

Om ophavsrettigheder på billeder

Jeg har længe overvejet at skrive et indlæg til bloggen om ophavsrettigheder på billeder. Men da der er flere andre bloggere som har skrevet om samme emne, tænkte jeg, at der måske var talt og skrevet nok om det. Men nu har jeg altså alligevel valgt at tage det op, da jeg synes, at det er vigtigt, at der bliver sat endnu mere fokus på ophavsret og copyright på billeder.

Min drøm er med tiden helt at kunne leve af mine blog. Jeg bruger rigtig meget tid på at udvikle opskriftterne til bloggen, handle ind til maden, lave retterne og anrette dem.
Når maden står klar, skal der tages billeder, som bliver redigeret og justeret, og først derefter er de klar til at blive lagt på bloggen sammen med tekst og opskrifter.
Det er derfor ikke noget som bare gøres på et øjeblik, og det er noget som jeg virkelig ligger min tid og kærlighed i.

Jeg ejer rettighederne til mine billeder

Flere steder på bloggen og også på min Instagram profil gør jeg opmærksom på at min tekst og billeder er beskyttet af loven om ophavsret. Det vil sige, at ingen må bruge mit indhold uden min tilladelse. Det er der desværre flere, eller jeg må desværre skrive mange som ikke respekterer.

Hvis man bruger mine billeder (eller andres) uden aftale, så er det et brud på loven. Man kan sammenligne det med en musiker som har skrevet en sang og derved ejer tekst og musik til sangen. Det tror jeg, at de fleste har forståelse for, men det er som om, at der stadig er en udbredt misforståelse omkring billeder.

Må jeg ikke bruge billeder som jeg finder i Google eller på de sociale medier som Facebook, Pinterest og Instagram? 

Nej! Det må du ikke. Disse billeder er ejet af fotografen bag billedet.
Hvis du laver en billedesøgning i Google, så står der rent faktisk under billederne, at de kan være beskyttet af ophavsretloven. Der findes databaser hvor billederne er gratis, men Google er ikke en gratis billede-database.

Det samme gør sig gældende med min og andres blogs samt hjemmesider og websites. Det er ikke tilladt at gå ind og gemme billeder fra andres sider og bruge dem på egne sider, privat eller i nyhedsbreve. Heller ikke selv om man henviser under billedet.
Der skal laves en aftale først, før det er tilladt.

Hvordan kan jeg undersøge om mine billeder er brugt uden min tilladelse?

Det er ganske enkelt men også tidskrævende, hvis det drejer sig om mange billeder.
Åben din blog eller side i Chrome browseren.
Højreklik med musen på billedet og vælg “Søg efter billedet på Google”. Herefter åbner en fane i Google, og her kan man se alle de steder hvor billedet ligger online.

Sager hos not-allowed.dk

Jeg fik et hint fra en læser om at mine billeder var blevet brugt, og der fra begyndte jeg at gennemgå mine billeder. Jeg lavede en liste og tog kontakt til Morten fra not-allowed.dk

Det er Morten som står bag firmaet sammen med et hold andre dygtige folk, som tager sig af sager vedrørende krænkelse af ophavsretten.
Til at starte med vidste jeg ikke, hvad jeg gik ind til, men hele vejen igennem har jeg virkelig været glad for at have Morten til at hjælpe og at holde styr på reglerne.

Når Morten starter en sag indsamles den nødvendige dokumentation, og herefter kontaktes vedkommende som har brugt billedet(erne) uden tilladelse.
Vedkommende skal ud over at fjerne billederne også betale vederlag og godtgørelse.
At skulle betale er noget som hos de fleste slet ikke falder i god jord!
Det kan man jo i og for sig godt forstå, men det er ikke tilladt frit at bruge løs af andres materiale.

I de sager som not-allowed.dk har kørt for mig, er et par af dem nået til Retten.
Det sker når folk nægter at betale eller simpelthen ignorer at være blevet kontaktet.

Mine billeder er både blevet brugt uden min tilladelse kommercielt men også af privatpersoner. Når det drejer sig om privatpersoner, kontakter jeg vedkommende og beder dem om at fjerne mine billeder. Det sker heldigvis for de fleste gange forholdsvis let, men jeg har oplevet at folk er blevet vrede. På Instagram og Facebook har jeg også oplevet, at folk valgte ikke at ville følge min profil længere. Det må jo være fordi, de ikke har forståelse for andres ting, tænker jeg.

Helt så let har det ikke været, når det har drejet sig om virksomheder, foreninger og organisationer, kommuner, webshops og restauranter – og så var der endda også en forfatter i blandt som brugte løs af mit materiale. Der skulle man ellers mene, at vedkommende havde styr på loven, og også havde skrevet under på den.

Jeg er flere gange blevet kontaktet af dem som har misbrugt mine billeder. Nogle beklager, imens andre beskylder mig for mindre pæne ting og skriver en masse skældsord. Det synes jeg var rigtig svært i starten, og det påvirkende mig også. Især husker jeg en episode, hvor vedkommende havde fået fat i mit private telefonnummer og min adresse for herefter at ringe op til mig – og det var ikke en behagelig samtale.

Spørgsmål og kommentarer

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til dette lidt anderledes indlæg, så
skriv endelig løs. Jeg vil så gerne høre, hvad I andre har at sige om dette emne?

I må rigtig gerne dele dette indlæg på Facebook, så det kan nå ud til flere læsere. 

Og så lige en sidste ting, hvis du er i tvivl om du må bruge et billede fra en blog, website, Facebook, Insagram m.m. så spørg først! Det er altid god stil :-)

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’.  

Tidligere indlæg Næste indlæg

4 Kommentarer

 • Svar Anne Sofie 22. marts 2017 at 11:48

  Super godt at du tager det op. Ser SÅ mange bloggere der bare angiver Google som billede kilde og den går altså ikke!

  • Svar Mie 22. marts 2017 at 12:12

   Hej Anne Sofie

   Nej, det gør den bestemt ikke, det er virkelig dårlig stil.

   Tak for din kommentar :-)

   Vh. Mie

 • Svar Steffan Thygesen 22. marts 2017 at 21:41

  Det er aldrig rart at blive taget med fingrene i kagefadet. Jeg ser af og til venner/bekendte bruge googlede fotos i deres fb-opslag, og de får altid lige en pb fra mig om, at de er på gale veje (også selv om det ikke er mine fotos det går ud over). De fleste fjerner billedet, andre bliver pigesure. Men alle ved at der bliver holdt øje…

  • Svar Mie 24. marts 2017 at 09:36

   Hej Steffan

   Det lyder til, at der stadig er en del som er uvidende om, at man ikke må bruge andres foto. Godt at du sætter fokus på det.

   Vh. Mie

  Skriv din kommentar