Luftigt brød
Brød og boller

Luftigt brød

Luftigt brød

Et virkelig skønt og lækkert luftigt brød som er bagt med durummel og hvedemel. Brødet kan spises til morgenmad, men det kan også bruges som tilbehør til suppe eller som et madbrød til gryderetter.

Hjemmebagt luftigt brød

Jeg ved at flere af jer har ventet på denne opskrift, siden jeg delte billeder af brødet på min Instagram profil. Det er altså også bare et godt brød, og jeg er vild med, at det er så luftigt og samtidig har en helt sprød kant. Det er ikke nemt at få på et brød, og det har krævet rigtig mange forsøg.

Opskriften er oprindelig en opskrift fra min svigerfar. Det er et brød som han har lavet mange gange til vores sammenkomster i familien, og på et tidspunk fik jeg opskriften af ham. Det er flere år siden nu, og jeg har siden hen tilpasset den til vores ovn, og som jeg synes brødet bliver bedst.

Prøv også: Squashboller | Italienske boller.

Luftigt brød

Antal 1 brød

Ingredienser

  • 5,5 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 100 g durummel
  • 400 g hvedemel
  • 15 g groft salt
  • Smagsneutral olie til at smøre med

Tilbehør der skal bruges

  • Springform 26 cm. i diameter

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
    Kom vand ned i en skål og tilsæt gæren. Rør det godt sammen med en ske, så gæren bliver rørt helt ud i vandet.
    Tilsæt durummel og derefter hvedemel. Rør igen med skeen. Der skal bruges en ske til denne opskrift og ikke en køkkenmaskine.
    Rør til dejen er blød og ligner en tyndere grød og der slet ingen mel rester er.
    Tilsæt salt og rør igen.
    Første hævning
    Sæt dejen til at hæve med et viskestykke over skålen i 60 minutter ved stuetemperatur.
    Kom bagepapir ud på en plade og sæt springformen uden bunden. Det er kun selve ringen som skal bruges. Kom en smagsneutral olie på et stykke køkkenrulle og smør bageringen meget grundigt. Den må gerne få olie 2-3 gange.
    Sæt bageringen med klipsen lukket på bagepapiret og hæld dejen ned formen.
    Anden hævning
    Lad dejen hæve i 30 minutter med et viskestykke over formen.
    Sæt pladen i den varme ovn i midten af ovnen.
    Bagetid: 10 minutter ved 250 grader. Når de 10 minutter er gået skrues ovnen ned til 200 grader varmluft og brødet bages videre i 30 minutter.
    Brødet skal have en flot gylden farven før det tages ud af ovnen. Bagetiden afhænger af ovnen, da ovne kan være ret forskellige.
    Afkøling - vigtigt
    Når brødet er kommet ud af ovnen skal det stå 5 minutters tid før formen løftes af. Brug en spisekniv til at køre langs med formen. Åben formen med klipsen og løft den op.
    Her efter skal brødet køle helt af på et rist til det ikke længere er varmt - gerne i et par timer. Det kan ikke skæres eller spises før det er helt afkølet. Det skal have tid til at sætte sig, og så får du det luftigste og lækreste brød.
    Brødet opbevares på køkkenbordet med et viskestykke omkring.
madbrød
luftig brød
Hjemmebagt
brød opskrift

Opskrift på luftig brød uden surdej

Der skal ikke bruges så mange ingredienser for at bage luftig brød. Dog er det vigtigt at brødet får lov at hæve af to omgange, og at det bages som beskrevet i opskriften. Der skal både bruges almindelig hvedemel, og så skal der også bruges durummel. Durummel giver brødet en let gul farve, og så hjælper det med at give den sprøde skorpe.

Afkøling efter bagning

Når brødet er taget ud af ovnen og formen, er det vigtigt, at det får lov at køle helt af. Det kan ikke skæres eller spises, når det er varmt eller lunt. Det kan man tænke er lidt trist med brød, som jo ellers smager så godt, når det er helt nybagt og lunt. Men dette brød skal have lov at sættes sig, og jeg tør godt at love, at det er ventetiden værd.

Følg med her:
Du du meget velkommen til at følge min Facebook side og Instagram profil. Begge steder deler jeg links til de nyeste post og opskrifter, så snart de er på bloggen.

Tidligere indlæg

2 Kommentarer

  • Svar Vibeke 28. februar 2022 at 17:39

    Hej. Har du prøvet at bage brødet på bagestål? Kan du evt. anbefale tid og grader til brødet med bagestål?

    • Svar Mie 1. marts 2022 at 12:21

      Hej Vibeke
      Nej, det har jeg ikke. Jeg har et bagestål, men jeg tænkte, at med denne opskrift havde alle mulighed for at være med :-)
      Brødet bliver super luftigt og med en sprød kant hele vejen rundt pga. springformen. Dejen er for flydende til at laves uden form.
      Vh. Mie

    Skriv din kommentar