Koldhævede boller med havregryn
Brød og boller

Koldhævede boller med havregryn

Koldhævede boller med havregryn

Langtidshævede boller – en god opskrift på koldhævede boller med havregryn.

Hen over julen har jeg bagt koldhævede boller med havregryn flere gange. De bliver simpelthen så gode og er perfekte til morgenbordet, til frokost eller i madpakken.

Jeg har rigtig mange opskrifter på koldhævede boller også kaldet langtidshævet boller her på bloggen. Det er sådan en nem og god måde at bage på, synes jeg. Jeg plejer at røre dejen sammen sent om aftnen og så stille den på køl. Om vinteren stiller jeg også ofte dejen ud på terrassen i haven, så længe det ikke er frostvejr. Det må det ikke være, for så hæver dejen ikke lige så godt som den skal.

Der bliver cirka 12-14 havregrynsboller ud af opskriften. De er bedst, når de får lov til at afkøle næsten eller helt. Så får de lov at sætte sig og får den bedste konsistens. De er dejlig bløde indeni og let fugtige. Havregrynsbollerne kan også sagtens gemme og holde sig friske i en frysebordet på køkkenbordet til dagen efter. Hvis du vil fryse bollerne ned, kan du komme dem i fryseposer med clips på. Tag de boller op som du skal bruge fra fryseren og lad dem tø op. Herefter kan de spises med det samme eller lunes lidt i ovnen. Skal det gå hurtigt og nemt, kan de kommes i mikroovnen i ganske kort tid, så de lige får lov at tø op. Så er de stadige bløde og lækre.

Et tip til gær:
Der skal kun bruges 15 gram gær til opskriften. Resten af gæren (med indpakningen) kan du komme i en lille plastikbeholder med låg og gemme i køleskabet. Så holder den sig godt.

Se mange flere opskrifter på koldhævede morgenboller og koldhævet brød her –
Brød og boller

Græskarkerner
Boller
Havregrynsboller

Koldhævede boller med havregryn

Antal 13 stk.

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 15 g gær
  • 1 tsk. honning
  • 1 dl solsikkeolie
  • 3 dl finvalsede havregryn
  • 600 g hvedemel
  • 1,5 tsk. groft salt

Pensling og pynt

  • Mælk til at pensle med
  • Sesamfrø, græskarkerner og solsikkefrø

Sådan gør du

  • Om aftnen
    Rør gæren ud i vandet.
    Tilsæt honning og olie og rør igen.
    Hæld havregrynene i og rør rundt. Kom derefter melet i lidt af gangen imens der røres. Jeg har rørt dejen på en køkkenmaskine.
    Tilsæt saltet og rør det ud i dejen.
    Dejen er rørt færdig, når den slipper dejkrogen og den er helt ensartet, blød og uden klumper. Du kan godt røre dejen i hånden også, så længe du er ret grundig.
    Sæt dejen til at hæve i køleskabet natten over med en pose lukket om skålen eller husholdningsfilm.
    Dagen efter
    Tænd ovnen på 220 grader varmluft og lad den varme helt op.
    Kom bagepapir på to plader og brug to spiseskeer til at lave bollerne med. Dejen skal ikke æltes eller formes men løftes "i klatter" over på pladen.
    Brug en madpensel til at pensle bollerne med og drys dem (eller nogen af dem) med sesamfrø, græskarkerner eller solsikkefrø.
    Bag bollerne i cirka 18 minutter til de har en lysebrun bund. Bagetiden afhænger af ovnen.
    Jeg bager ofte en plade af gangen i midten af ovnen. Så synes jeg at bollerne bliver bedst og får bedst varme. Men hvis du ved at din ovn sagtens kan bage to plader af gangen fint, så kom bare begge plader ind.
    Lad bollerne køle af på en bagerist inden de spises. Se mere om opbevaring og afkøling oppe i teksten.
Kan du lide mine opskrifter?Følg mig på Facebook @Madling.dk

Følg meget gerne med på Facebook og Instagram profil også. 

Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar