Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør

For noget tid siden så jeg i et program i fjernsynet, hvordan man selv kunne lave smør. Jeg havde egentlig aldrig tænkt over hvordan hjemmelavet smør laves, eller hvor nemt det er. Det eneste som skal bruges til hjemmelavet smør er piskefløde og salt. Mere enkelt bliver det da ikke!

Jeg tog drengene med i køkkenet, for de ville gerne være med og se hvordan smørret laves. Vi har en køkkenmaskine, som jeg har brugt til at piske fløden med. Man kan også godt bruge en almindelig elpisker, men da der skal piskes ret længe, skal man finde tålmodigheden frem. Vi stoppede et par gange undervejs med at piske, så drengene kunne se, hvordan fløden ændrede sig, og så jeg lige kunne skrive et par noter. Længere nede under opskriften beskriver jeg processen, og selv om det måske ser lidt langt ud, så er det ganske nemt at lave hjemmelavet smør.

Man kan nok ikke spare de helt store penge ved selv at lave smør. Men jeg synes alligevel, at det var sjovt at prøve, og det er da lidt særligt, selv at have lavet smørret som står i køleskabet.

Hjemmelavet smør

Opskrift på hjemmelavet smør

0,5 liter piskefløde
0,5-1 tsk salt

Fremgangsmåde

Hæld fløden i en skål og pisk det sammen med en køkkenmaskine. En elpisker kan også godt bruges, man skal bare være tålmodig, da det tager tid.

Det tager 8-12 minutter at piske fløden til smør
Det eneste som man skal gøre er at piske og piske. Først bliver fløden til en let flødeskum og derefter en tæt flødeskum. Pisk videre og skub eventuelt fløden ned i skålen, så alt bliver pisket. Efter noget tid bliver fløden gul og grynet med væde i bunden af skålen. Pisk videre til smørret er lysegult og blødt og mere samlet – med væde i bunden. Væden er faktisk kærnemælk, og det er kan fx. drikkes eller bruges til bagning.

Hæld kærnemælken fra og fyld en lille skål med koldt vand. Tryk smørret sammen til en kugle og skyl det i det kolde vand i skålen. Udskift vandet og skyl smørret indtil vandet er klart og rent. Læg smørret over i en sigte med en skål under og lad overskydende vand løbe fra. Lad det stå i sigten i en times tid.

Læg smørret på et stykke bagepapir og drys salt hen over smørret. Ælt smørret sammen så saltet bliver godt fordelt.

Pak smørret ind i bagepapiret eller læg det i en skål med låg over og sæt det i køleskabet.

Mængde

200 gram hjemmelavet smør

Du kan følge bloggen på Facebook – Instagram – Bloglovin’.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.