Hjemmebagte rundstykker
Brød og boller

Hjemmebagte rundstykker

Hjemmebagte rundstykker

Jeg har længe gerne ville prøve at at lave hjemmebagte rundstykker. Så derfor har jeg kigget mange opskrifter igennem på nettet og læst i alle vores bagebøger. Det særlige ved rundstykker er, at de er bløde indeni, og så har de en sprød og knasende skorpe. Det kan være ret svært at genskabe hjemme, da de fleste jo ikke har en dampovn, som bageren har. Det har vi heller ikke, så derfor har jeg prøvet at lave lækre knasende rundstykker på anden vis.

En af de bedste film som jeg fandt på nettet var denne film på youtube, som både viser hvordan dejen kan æltes på en rigtig god måde, og hvordan man selv kan skabe damp i ovnen. Ved at folde og ælte dejen på denne måde som beskrives længere nede i opskriften, (og som kan ses i filmen), bliver dejen så blød og luftig. Det lyder måske lidt kompliceret, men når først man har fået øvet det, er det faktisk ganske nemt og giver en perfekt og luftig dej, som er nem at arbejde med.

Jeg gjorde som vist i filmen og kogte vand, som jeg hældte ned i bunden af en bradepande i ovnen. Det gør, at vandet damper og er med til at give bollerne den her sprøde skorpe som rundstykker har. Jeg synes dog ikke, at de havde nok knæk, så næste gang vil jeg prøve at sprøjte lidt vand hen over rundstykkerne, når de bages. Det har jeg læst i et bage-forum at flere har haft succes med.

Som du kan se længere nede i opskriften har jeg justeret i mængderne og beskrivelsen i forhold til filmen, og så har jeg lavet lyse rundstykker. Jeg synes, at smagen “sad lige i skabet”, og smagte præcist som rundstykker skal smage.

Har du prøvet at bage rundstykker og hvad er dit bedste tip?

Hjemmebagte rundstykker

Hjemmebagte rundstykker

Hjemmebagte rundstykker

Hjemmebagte rundstykker

Antal 12 stk.

Ingredienser
 

  • 25 g gær
  • 355 ml sødmælk
  • 1 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. salt
  • 500 g hvedemel + en smule ekstra mel

Pynt:

  • Æg til pensling
  • Blå birkes
  • Sesamfrø

Sådan gør du
 

  • Lun mælken (den må ikke blive for varm) og rør gæren ud i mælket. Tilsæt sukker, salt og halvdelen af melet. Rør det hele godt sammen i en køkkemaskinen og tilsæt resten af melet. Dejen skal efterfølgende røres i cirka 5 minutter eller til dejen har sluppet dejkrogene. Hvis du ikke har en køkkenmaskine, kan du bruge en elpisker med dejkroge, da det er svært at få dejen rørt grundigt nok ved håndkraft.
    Lad dejen hæve i 25 minutter med et stykke husholdningsfilm over skålen.
    Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud af skålen. Brug eventuelt en dejskraber, hvis det er svært at få det hele med. Tryk og stræk dejen ud til en firkant men uden at banke for meget på den. Fold den ene side af dejen ind på midten (på den lange led) og den anden side af dejen hen over folden så dejen danner en pølse. Tryk let på dejen så den bliver lidt mere flad og fold toppen af pølsen ind på midten og den næste ende ind – så dejen er lukket sammen. Med “åbningerne” nedad skubbed dejen forsigtigt hen over bordet med hænderne så dejen lukkes helt og bliver til en fin og luftig kugle.
    Lad dejen hæve for 2. gang i 15 minutter på bordet.
    Tag en plade med bagepapir på og form 12 rundstykker ud af dejen. Læg to stykker husholdningsfilm hen over bagepladen og lad dejen hæve for 3. gang i 25 minutter.
    Tag husholdningsfilmen af og drys lidt mel hen over fire af rundstykkerne og pensl med sammenpisket æg på de resterende otte rundstykker. Drys med blå birkes og sesamfrø på de boller med æg.
    Forvarm ovnen på 200 grader med en bradepande eller stort fad i bunden. Sæt pladen med rundstykkerne i midten af ovnen og hæld kogende vand i bradepanden i bunden af ovnen. Bag rundstykkerne i ovnen i cirka 18-20 minutter.
Har du prøvet denne opskrift?Følg med på Instagram eller send en kommentar nederst på siden

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’

Tidligere indlæg Næste indlæg

4 Kommentarer

  • Svar Jane 27. februar 2016 at 15:32

    Rundstykker har jeg ikke bagt, men tænker at grydebrød ofte har den der sprøde skorpe som du ønsker, og ved at man kan få de her mini gryder til ovnen, der måske kunne være rundstykkets svar på en sprød skorpe.

    • Svar Mie 29. februar 2016 at 09:35

      Hej Jane

      Jeg har faktisk et par af de der mini-gryder, men jeg tror ikke helt, at de vil give den ønskede skorpe. Rundstykker har mere en tynd og knasende skorpe, hvor grydebrødet har en kraftig skorpe.

      Men jeg vil alligevel forsøge det næste gang jeg laver rundstykker, man kunne jo være heldig.

      Så tak for tippet og god dag :-)

  • Svar Jane Iversen 29. februar 2016 at 12:12

    Jeg ville også rigtig gerne bage sprøde rundstykker. Så jeg har været inde på You tube og set filmen. Jeg lagde mærke til, at han havde en bagesten i bunden af ovnen. Mon det giver mere sprøde rundstykker? Jeg er ikke vant til at bruge bagesten, men vil da prøve din opskrift.

    • Svar Mie 1. marts 2016 at 11:26

      Jeg lagde også godt mærke til bagestenen i filmen :-) Umiddelbart vil jeg ikke tro, at den liggende i bunden skulle have nogen funktion.

    Skriv din kommentar