Havregrynskugler

Havregrynskugler
Her kommer en opskrift fra min barndom. Intet mindre end opskriften på verdens bedste havregrynskugler. Jeg husker tydeligt, da jeg stod i køkkenet med et lille forklæde på sammen med min mor og trillede havregrynskugler. Vi snakkede, min mor nynnede julesange, og der var pyntet op over det hele. En dejlig og hyggelig tid fyldt med traditioner som jeg gerne vil give videre til mine børn.

Min mor og jeg lavede altid havregrynskugler, konfekt og småkager og min far stod for klejnerne. Hver dag i december spiste vi lidt af alle de lækre sager, og resten blev gemt til selve juleaften. Jeg husker glasset med det orange låg, hvor havregrynskuglerne lå i. De var mine yndlings jule-guf, og jeg havde faktisk glemt, hvor godt de smager.
Da jeg lavede dem i går og smagte den første, var det nærmest som at blive sendt tilbage til barndommen. Det er sjovt så kraftig en virkning smage og dufte, kan have på hukommelsen.

Havregrynskugler
Havregrynskuglerne er oplagte at lave sammen med børn. De skal ikke bages, så der er ikke noget at brænde sig på. De er lette at ælte sammen selv for små hænder, og så gør det ikke spor, hvis kuglerne varierer lidt i størrelse.

Her følger den originale opskrift fra min mor. Opskriften er et gammelt udklip fra et dameblad, og den gang blev kuglerne vist kaldt festkugler. Prisen under opskriften vidner om at det er et gammelt udklip. Der står følgende under pris 5,60 kr. kostede det den gang at købe ingredienser til kuglerne.

Havregrynskugler

Havregrynskugler

Antal 70 stk.

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 125 g sukker
  • 4,5 dl havregryn
  • 3 spsk. kakako (eller kakaopulver)
  • 1,5 tsk. vaniljesukker

Pynt:

  • 1 dl kokosmel

Fremgangsmåde

  • Rør alle ingredienserne sammen. Ælt det hele godt sammen med hænderne indtil det er samlet til en stor kugle som stilles på køl i 1-2 timer. 
    Form små kugler ud af dejen og rul dem i kokosmel. Hvis det er svært at forme kuglerne, er det fordi, at dejen ikke er kold nok. Den skal være helt kold og fast, inden de formes.
    Når alle havregrynskuglerne er færdige trilles de i kokosmel og stilles på køl igen. De bør opbevares på køl og nydes i december måned :-)

Vil du have det seneste nyt, så husk at du kan følge med på:
Facebook – Bloglovin’ – Instagram 


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.