Gammeldags æblekage med kandiserede mandler
Kage og dessert

Gammeldags æblekage med kandiserede mandler

Gammeldags æblekage med kandiserede mandler

Lækker opskrift gammeldags æblekage med kandiserede mandler.

Til Williams fødselsdag i weekenden hvor vi havde familien på besøg, havde jeg lavet gammeldags æblekage med kandiserede mandler. Desserten var mest til de voksne, da jeg godt vidste, at det nok ikke ville vække begejstring hos William eller de andre børn. Derfor var der æblekage til de vokse og is til børnene. En ret god fordeling synes jeg selv, og det virkede som om, at alle var tilfredse.

Jeg havde nok lidt undervurderet, hvor lang tid det tager at lave hjemmelavet æblekage, når det skal laves helt fra bunden. Derfor endte det med, at jeg stod i køkkenet hele fredagen og igen om aftenen. Jeg skulle nemlig også lave disse luftige frikadeller og burgerboller til fødselsdagen. Og derudover lavede jeg også ostechips og coleslaw om lørdagen, så der var nok med forberedelser at se til.

Den dejligste æble kage.

Selve æblegrøden og æblekageraspen lavede jeg om fredagen, og dagen efter lavede jeg de kandiserede mandler. Jeg turde ikke at anrette æblekagen, før lige inden vi skulle spise den. Jeg var bange for at raspen, ville miste knas. Det kunne jeg måske gjort have gjort, for jeg synes ikke, at den rest der var tilbage dagen efter var blevet hverken blød eller kedelig.

Oprindelig havde jeg lavet dobbelt så meget æblekagerasp til min æblekage opskrift. Men efterfølgende har jeg halveret ingredienserne, da der var alt for meget rasp tilbage. Der var heldigvis rigeligt af både mad og dessert, og det synes jeg altså er bedre end at der mangler. Flere af gæsterne drillede mig og sagde, at der var nok mad til et helt hold gæster endnu. Det er nok lidt typisk mig. Jeg overvurderer hvor meget, gæsterne kan spise – for tænk hvis der nu sidder nogen som ikke er blevet mætte ;-)

Æblekage
Æble kage

Gammeldags æblekage med kandiserede mandler

Antal 12 personer

Ingredienser

Æblegrød:

 • 24 æbler
 • 2,5 dl sukker
 • 2 økologiske bourbon vaniljestænger
 • 6,5 dl vand

Æblekagerasp:

 • 160 g smør
 • 275 g rasp
 • 125 g sukker

Kandiserede mandler:

 • 200 g mandler
 • 125 g sukker

Piskefløde:

 • Piskes til flødeskum

Sådan gør du

 • Skæl æblerne og skær kernehuset og stilken fra. Skær æblerne ud i mindre stykker og kom vandet i en stor gryde. Tilsæt sukker og korn fra vaniljestængerne i vandet. Kom æblerne ned i vandet og lad dem koge i 30-35 minutter med låg over ved middel varme. Rør hyppigt i æblerne og tag gryden af varmen når æblerne er blevet til grød. Hæld vandet fra og smag æblegrøden til med mere sukker (hvis ikke den er sød nok) og lad grøden køle af, inden den sættes i køleskabet.
  Kom smørret på en stor pande og lad det smelte. Tilsæt sukkeret og raspen og bland det hele godt sammen med en paletkniv. Vend æblekageraspen rundt på panden så den bliver ristet. Raspen er færdig, når den er lysebrun (gylden). Hæld raspen ud på et stykke bagepapir. Det skal fordeles ud på bagepapiret, så det ikke hænger for meget sammen. Lad raspen køle af og hæld den op i en beholder med låg til den skal bruges.
  Hak mandlerne groft med en kniv. Kom sukkeret ud på en stor pande og lad det smelte ved middel varme. Det er vigtigt ikke at røre i sukkeret. Hvis du kan se, at det er ved at blive lidt for mørkt, kan du løfte og ryste panden lidt. Når sukkeret er smeltet og gylden brunt, hæles de hakkede mandler ud på panden. Vend mandlerne rundt i sukkeret i et par minutter og tag panden af varmen. Hæld de varme kandiserede mandler ud på et stykke bagepapir og adskil mandlerne fra hinanden. Når mandlerne er afkølet hakkes de lidt finere med en skarp kniv.
  Piske fløden sammen til flødeskum og kom skiftevis æblegrød og æblekagerasp i en stor skål eller flere mindre skåle. Øverst på æblekagen kommes flødeskum og kandiserede mandler.

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’

Tidligere indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv din kommentar