Haven
Haven

8 tips til at dyrke jordbær

8 tips til at dyrke jordbær

Vi har haft jordbærplanter i haven i et par år, og denne sommer har jeg lavet et helt jordbærbed. Vi kan alle fire rigtig godt lide jordbær, og det er da hyggeligt at kunne plukke og spise sine egne hjemmedyrkede bær. Jordbær kan dog godt være lidt svære at få lov at beholde for sig selv, da også fugle, snegle og insekter synes om de røde søde bær. Jeg har derfor i dette indlæg samlet et par tips til, hvordan jeg passer på mit jordbærbed.

Du er selvfølgelig meget velkommen til at kommentere nederst i indlægget eller komme med dine erfaringer og råd til dyrkning af jordbær.

8 tips til at dyrke jordbær

8 tips til at dyrke jordbær

8 tips til at dyrke jordbær

1. Solrigt sted
Plant jordbærplanterne et solrigt sted i haven. Jordbærrene bliver flotte, røde og søde, når de får masser af sol.

2. God plads
Plant ikke jordbærplanterne for tæt sammen. De har brug for god plads til at vokse.

3. Vand ofte
Sørg får vande dine jordbærplanter hyppigt. Jeg vander mine planter ofte også på ikke solrige og varme dage. Jorden skal helst være let fugtig hele tiden, så længe de grønne bær vokser. Når jordbærrene er blevet røde, kan du holde lidt igen med at vande.
Selv om jordbærplanter kræver meget vand, er det dog vigtigt ikke at overvande dem, da der kan gå svamp i dem.

4. Bekæmpelse af snegle 
I stedet for at smide kaffegrumset fra din kaffe ud, kan du lægge det rundt om jordbærplanterne for at holde snegle og insekter væk. Jeg har afprøvet det, og det virker delvist på sneglene. Dræbersneglene forsvinder ikke helt, men det gør de til gengæld med en sneglefælde. Sådan en kan man nemt og billigt lave selv. Klip en halvandeliter sodavandsflaske over på midten og sæt toppen af flasken (med flaskehovedet ned) i bunden af flasken. Hæld en halv dåse øl (billig øl og light kan sagtens bruges) i bunden og sæt flasken tæt ved jordbærbedet. Dræbersneglene tiltrækkes af øl, og vil kravle ned i flasken. Man kan også nøjes med at sætte bunden af en overklippet plastikflaske med øl midt i jordbærbedet. Jeg har prøvet begge dele, og det virker meget effektivt. Heldigvis kravler de almindelige have-snegle ikke ned i øllet.

5. Bekæmpelse af myrer
Et gammel råd lyder at myrer ikke kan lide kanel. Du kan derfor drysse kanel rundt i jordbærbedet, hvis der kravler myrer rundt. Jeg må dog tilstå, at jeg et år prøvede rådet med kanel, og de myrer som vi havde i jordbærrene, var fuldstændig ligeglade med, om der var kanel. Jeg har også hørt at chili, hvidløg eller peber kan afskrække myrer, men det er ikke noget jeg har afprøvet.

6. Aflæggere på jordbærplanterne
Jordbærplanter laver mange aflæggere eller arme, som jeg også kalder dem ;-) De kan bruges til nye planter, hvis du klipper dem af, eller du kan også stoppe dem ned i jorden, så planten vokser og bliver større. Dog skal du være opmærksom på, at mange nye aflæggere på en plante bruger meget af plantens energi, og så kan der gå længe, før der kommer bær på planterne. Derfor er det en god idé at fjerne aflæggerne, hvis der er for mange af dem.

7. Lugning og ukrudt
Sørg for at luge mellem jordbærplanterne så der ikke vokser ukrudt som skygger for planterne og tager af næringen fra jorden.

8. Hvor mange år giver planterne bær
Jordbærplanter giver bær i cirka 3-4 år. Herefter er det tid til at udskifte dem. De jordbærplanter som jeg har plantet, er en blanding af nye jordbærplanter og planter fra sidste år.

Følg med på Bloglovin’ og få besked når der er nye indlæg på Madling.dk 

Tidligere indlæg Næste indlæg

2 Kommentarer

 • Svar Malene H. E. 31. juli 2015 at 09:26

  Super spændende indlæg. Vi er selv meget glade for jordbær og ungerne synes, at det er fantastisk at kunne plukke i haven. Men vi kæmper også med dræbersnegle. Jeg vil klart afprøve din fælde – også andre steder i haven. Har du evt et billede af den? Drukner sneglene? De er jo pænt ligeglade med almindelig vand og kravler op igen. Hilsen Malene

  • Svar Mie 31. juli 2015 at 12:44

   Hej Malene

   Dejligt at høre at du kan bruge indlægget :-)
   Nej, jeg har ikke taget nogen billeder af sneglefælden. De tre vi har i haven lige nu, er store sodavandsflasker, som er klippet over på midten, og så er der en halv øl i hver.
   Dræbersnegle kravler ned i øllet og drukner med det samme, så det er en ret effektiv metode.
   Hilsen Mie

  Skriv din kommentar