10 tips til at få børn til at spise grøntsager
Frokost

10 tips til at få børn til at spise grøntsager

10 tips til at få børn til at spise grøntsager

10 tips til at få børn til at spise grøntsager

Mine drenge er gode til spise grøntsager. Det kan jeg nok ikke tage hele æren for, men en god del af den vil jeg mene. Allermest tror jeg det handler om, at de altid har fået grøntsager. Mange grøntsager og meget varieret – så det har altid været en del af deres måltider og hverdag.

Jeg tror dog, at man skal passe på med et gøre sig klog på andres børn. Det som virker på ens egnes børn, virker måske slet ikke på andres. I listen her under har jeg samlet 10 tips til at få børn til at spise grøntsager, som har fungeret for os. Måske kan I bruge noget af det? Og så er I selvfølgelig velkomne til at kommentere og komme med flere tips.

Sådan får man børn til at spise flere grøntsager – tips og råd

1. Grøntsager fra begyndelsen
Jeg mener, at det her er det allervigtigste punkt, som jeg også har nævnt tidligere i teksten. Hvis man ikke tilbyder sit barn (baby) grøntsager fra starten eller stopper med at give dem det, når de begynder at ville vælge selv, så kan det være svært, at skulle introducere grøntsager for dem.

2. Grøntsager til alle måltider
Det skal ikke forstås meget bogstaveligt men som en rettesnor. Der kan nemt indgå grøntsager i alle børnenes måltider uden at det behøver at kræve særlig meget ekstra tid. Til morgenmad kunne man fx. skære et par grøntsagsstave til ægget, på ostemaden kan der pyntes med grøntsager, i smoothies kan der tilsættes gulerødder, tomater eller broccoli osv.

Til frokosten og mellemmåltider kan der ligeledes indgå grøntsagsstave, pynt på rugbrødet eller i en sandwich. Om aftnen kan grøntsagerne blandes i maden, serveres som en bland-selv-salat i små skåle eller som blandede salater og råkost.

3. Leg med maden
Ikke forstået på den måde at børn skal have lov til at sidde og kaste med maden eller rode rundt i det. Men jeg oplever, at William og Malte får mod på at spise og smage på meget mere, når de får lov at være nysgerrige. Det kan være, at de gerne vil se hvordan maden tilberedes, at de gerne vil dufte til den eller smage forsigtigt. Af og til får de også lov til at lege lidt med maden under måltiden. Det kan fx. være en peberfugt, som de synes ligner en slange eller andet dyr. Så længe de spiser det og ikke sidder og fedter rundt med det, kan jeg godt acceptere det.

I weekenden tog William et stort salatblad i hånden under frokosten og sagde, “jeg er en dinosaur, så jeg er en planteæder” og så spiste han løs af det. Med det samme kopierede lillebror det, og jeg er faktisk glad for, at jeg ikke stoppede dem. Malte vil nemlig normalt ikke spise salat, men fordi det var gjort til en leg, og storebror gjorde det, så ville han også være med.

4. Smage på nye ting
Jeg må give William den store ros, at han er meget god til at smage på nye ting. Det var jeg ikke som barn, og det er jeg stadigvæk ikke. William kaster sig bare lige ud i det, og der skal ofte ikke særlig meget til at vække hans interesse. Søren havde forleden dag kogt en stor flot artiskok til aftensmaden. “Se det ligner en blomst”, sagde jeg. “Man spiser den ved at tage bladene af og dyppe dem i smør”. “Det vil jeg gerne,” sagde William med det samme! Det er første gang, at han nogensinde har smagt artiskok, og han delte den hele sammen med Søren.

5. Pres ikke børnene
Jeg ved godt, at mange praktiserer “du skal smage, før du ved, om du kan lide det”. Det har vi aldrig rigtig gjort brug af herhjemme. Jeg har altid lagt grøntsagerne og den øvrige mad på børnenes tallerkener, og hvis de ikke vil smage på en af tingene, så er det ok. Selv om jeg godt ved, at Malte sandsynligvis spiser agurkerne på hans tallerken og ikke tomaterne, så ligger jeg alligevel en tomat, og brokker han sig, tager vi den væk. Men jeg tror på, at han en dag vil smage på den og finde ud af, at den da egentlig smager godt :-)

6. Der findes ikke “børne-grøntsager”
Jeg tror, at nogle voksne har en idé om, at børn kun spiser “børne-grøntsager” som tomater, agurk og peberfrugt. Hvis man ønsker at børn skal spise varieret af grøntsager, så bliver man også nødt til at servere dem. Lad børn smage på det hele også salatblade, kål, asparges, radiser, løg, ingefær og mange andre grøntsager.

7. Grøntsager som snack eller mellemmåltid
For ikke kun at skrive om grøntsagerne, tænkte jeg, at jeg også ville dele et par opskrifter med jer, hvor I kan se, hvordan vi inddrager grøntsagerne i måltiderne. Fx. disse squashchips med ost, grøntsagsfad med ostechips, flotte rødbedechips eller sojabønner med salt.

8. Aftensmad med grøntsager
Jeg tror ikke, at jeg har mange opskrifter på aftensmad her på bloggen uden grøntsager, hvis jeg overhovedet har nogen. For os er grøntsager altid en del af aftensmaden, og udover at det er sundt, giver grøntsagerne farve og gør maden appetitlig. Her kommer nogle eksempler på aftensmad med grøntsager: rispapirruller og små kødboller med soya, hvidkålsgryde (som næsten smager som kartofler), æggekage, pita-vulkaner, denne risotto med kylling ærter, løg og peberfrugt, børnevenlig chili conn carne med grøntsager ved siden, boller i karry med pynt, butterdejspakker med oksekød og til sidst Maltes favorit ret, som vi skal have i dag kylling i karry.

9. Fortæl børnene om sundhed
Når børnene når en vis alder, synes jeg godt, at man kan begynde at tale dem om, hvad der sundt og usundt. Selvfølgelig ikke på et højt plan om kalorier og Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men helt banalt hvad der er sundt og usundt. Det kan være “er en gulerod sund eller ikke sund, er karameller sunde eller ikke sunde” osv.

10. Lad børnene hjælpe med maden
For bare et halvt år siden spiste Malte ikke gulerødder. Men da han fandt ud af, at han selv kunne skrælle dem, så spiser han løs. En fredag fravalgte han Disney Sjov slik og popcorn, fordi han hellere ville have æble og gulerødder, som han selv havde skrællet. Børn kan mere end man tror i et køkken, og jeg tror de fleste børn meget gerne vil være med.

Der kommer sikkert en periode, hvor mine drenge gør oprør, og kun synes at pizza og shawarma fra pizza-manden duer. Men jeg håber alligevel, at jeg har givet dem nogle gode vaner med på vejen, som de senere hen vil tænke over, når de selv står i køkkenet og laver mad.

Følg Madling.dk her Facebook – Bloglovin’ – Instagram

Tidligere indlæg Næste indlæg

4 Kommentarer

 • Svar Eventsbysam.dk 20. oktober 2015 at 13:13

  Dejligt med sådan et indlæg, tak! Jeg deler det lige med mødregruppen, for ved at det er et stort problem for mange..

  Vi har heldigvis ingen problemer med grøntsager herhjemme, faktisk er vores problem mere at få hende til at spise kød.. Men mon ikke det kommer en dag? :)

  • Svar Mie 20. oktober 2015 at 13:23

   Hej Samanda

   Dejligt at høre at du læser med, og at du har lyst til at dele med mødregurppen :-)

   Her hjemme har vi en kød-spiser og en kulhydrat-spiser. Som nævnt i teksten bliver jeg ved med at servere begge dele + grøntsager, og så tror jeg på, at det nok skal komme.

   Hilsner fra Mie

 • Svar Emilie // Valbylille 20. oktober 2015 at 13:15

  Rigtig gode tips. Vi praktiserer stort set dem alle, og har heller ikke specielt vanskeligt ved at få børnene til at spise grønt. Jeg kan supplere med to tips. Det første er at lade børnene spise grøntsagerne, mens aftensmaden tilberedes. Mange børn foretrækker rå grøntsager, og er alligevel sultne på det tidspunkt. Hvornår de spiser grøntsager er jo egentlig lige meget. Det andet tip er smageleg: Det er sjovt at lære børnene, at grøntsagerne ændrer smag afhængigt af tilberedningen, og at man måske godt kan lide gulerødder generelt, men bare ikke bryder sig om kogte gulerødder.

  • Svar Mie 20. oktober 2015 at 13:30

   Tak for dine gode tips :-)
   Den med grøntsagerne imens aftensmaden tilberedes bruger vi også. William og Malte er SÅ sultne, når vi kommer hjem, så de får tit lidt… eller meget mad inden ;-)

  Skriv din kommentar