Svenske kødboller

Svenske kødboller

Det er første år, at jeg er med i madbloggerudfordringen. Det er 8. runde og temaet skrifter hver gang. I denne udfordring gik det ud på, at hver madblogger fik tildelt en farve, og jeg fik farven brun. Udover den brune farve var der fire andre farver: rød, hvid, grøn og metallic. Jeg er lettet over, at jeg ikke fik metallic men tænkte samtidig, at brun var den kedeligste af dem. Jeg vil jo gerne lave mad med farver, så jeg er blevet udfordret :-)

Det oplagte valg var noget med chokolade, og jeg tænkte da også både på chokoladekager og desserter med chokolade. Men jeg havde mest lyst til at lave en ret, så jeg måtte i tænkeboks. Jeg synes, det skulle være en hverdagsret og også meget gerne en børnevenlig ret. Søren og jeg var ude i en masse danske retter som frikadeller, flæskesteg, millionbøf, cowboytoast, gullash og stegt flæsk, men hver gang sagde jeg “det har jeg, allerede på bloggen”. Til sidst kom jeg på en god idé (synes jeg selv)… svenske kødboller.

Svenske kødboller er en nem og børnevenlig hverdagsret, og så er retten forholdsvis brun. Jeg kom til at pynte lidt – ikke meget men bare en smule grønt. Jeg kan jo ikke lade være, men håber at mine svenske kødboller med lys brun sovs alligevel vil blive godkendt? ;-)

Svenske kødboller

Svenske kødboller

Opskrift på svenske kødboller

500 g hakket svine/kalvekød
1 æg
0,5 løg
1 dl rasp
1 tsk sennep
1 tsk honning
Revet muskatnød
1 tsk groft salt
Peber
1 dl mælk
Smør til stegning

Sovsen:
500 ml madlavningsfløde 15%
0,5 tsk salt
Peber
En smule kulør
0,5 terning oksebouillon
0,5 tsk ribsgelé

Pynt og tilbehør:
Persille, kartoffelmos og tyttebær

Fremgangsmåde

Rør kødet samen med ægget og tilsæt helt finthakket løg. Kom rasp, sennep og honning i farsen og rør det godt sammen. Tilsæt salt og peber og riv muskatnød ned i farsen. Tilsæt mælken lidt af gangen imens der røres. Sæt farsen på køl i en halv times tid inden kødbollerne skal steges.

Form små kødboller i hånden ved hjælp af en teske og steg dem på en stor pande med smør. Vend kødbollerne hyppigt, så de bliver stegt på alle siderne.

Tag kødbollerne af panden, så der kun er stegefedt tilbage. Tænd for varmen under panden igen og hæld madlavningsfløden ud på panden. Tilsæt salt, peber og oksebouillon. Kom en smule kulør i sovsen, så den får en anelse lysebrun farve. Rør rundt med et piskeris og smag sovsen til med ribsgelé. Sovsen må gerne simre i et par minutter, men det er bedst at røre i den imens, så den ikke brænder på.

Anret kødbollerne i panden med sovsen og pynt med persille. De svenske kødboller spises sammen med kartoffelmos og tyttebær.

Mængde

35 stk. svenske kødboller

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *