Perfekte brunende kartofler

Perfekte brunende kartofler

Jeg elsker brunede kartofler – som i virkelig elsker! Jeg synes, at brunede kartofler er noget af det bedste ved julemaden, og jeg ser frem til dem hver eneste jul. Jeg er også temmelig glad for flæskesteg og rødkål, men skulle jeg vælge, vil det være brunede kartofler og sovs, som jeg helst ikke vil undvære ;-)

I Sørens og min familie skiftes vi til at holde julen med vores søskende. Det er primært der hvor julen holdes, at det meste af julemaden laves. Men alle bidrager både med at komme med noget julemad og at lave den. Når vi står for julen, plejer vi blandt andet at lave stegen og kartoflerne. Vi har været meget heldige med stegen, der tror jeg aldrig, at det er gået galt. Men vi har stået en juleaften, hvor kartoflerne bare ikke ville blive gode. Det var rigtig ærgerligt, og derfor har jeg flere gange siden øvet mig på at lave de perfekte brunede kartofler.

Det skulle være så simpelt at lave en karamel og tilsætte kartofler, men alligevel er der meget der kan gå galt. Jeg tror næsten, at jeg har været hele vejen rundt med de små uheld, der kan ske med brunede kartofler. Derfor har jeg under opskriften prøvet at lave en udførlig guide til, hvordan du kan lave de perfekte brunede kartofler.
Spørg endelig løs og kom med kommentarer til opskriften.

Hvorfor bliver mine brunede kartofler ikke gode?

  • Sukkeret vil ikke smelte ordenligt – der bruges for lav varme eller for lille en pande.
  • Der er for lidt karamel på kartoflerne – der bruges for lidt sukker, eller de har ikke fået nok tid på panden. Så kan karamellen ikke nå at sætte sig.
  • Karamellen smager brændt – der er brugt for høj varme eller karamellen har fået for lang tid på panden. Det giver en grim brændt smag og for mørk karamel.
  • Det er ikke alt sukkeret som er smeltet – der er brugt for meget sukker eller for lille en pande. Så kan sukkeret ikke nå at smelte i samme hastighed.
  • Karamellen sidder ikke fast på kartoflerne – kartoflerne har ikke fået længe nok på panden, eller der er brugt for lav varme. Så tager det lang tid før karamellen sætter sig.

Læs også: rødkålssalat med æble og mandarin og 12 gode opskrifter på kager og søde sager til jul.

Perfekte brunende kartofler

Opskrift på perfekte brunende kartofler

425 g perlekartofler på glas eller små pillede og kogte kartofler
60 g sukker
20 g smør (ikke margarine)

Fremgangsmåde

(skræl og kog kartoflerne så de er klar til brug, hvis ikke der bruges kartofler på glas)

Skyl kartoflerne i en si og lad dem dryppe godt af.
Drys sukkeret ud på en stor pande i et tyndt lag. Jeg har brugt en 28 cm. pande.
Tænd for varmen på komfuret på høj varme. På mit komfur er det 7-8 ud af 9 – som er max varme.

Sukkeret skal smeltes helt, og der må ikke røres med en ske i det undervejs.
Det er vigtigt at sukkeret smeltes i samme tempo, så det hele bliver til karamel.
Hvis du kan se, at sukkeret er smeltet hurtigere i den ene side af panden, rykkes pande så kun den side som skal varmes rør kogepladen.
Hvis karamellen er ved at blive for mørk løftes panden fra komfuret. Vip herefter panden ganske let til alt karamellen er smeltet men uden at panden får mere varme.

Når alt sukkeret er smeltet til en ganske lys brun karamel kommes smørret på panden, og der skrues ned på komfuret til 6-7.
Når smørret tilsættes vil karamel “bruse op” og skumme. Løft panden og vip den så alt smørret fordeles i karamellen.
Kom kartoflerne på panden og vend dem rundt i karamellen med en paletkniv.
Hvis der hænger karamel på paletkniven, kan det lige vippes af og ned på panden med en kniv.

Herefter skal kartoflerne vendes hyppigt rundt på panden. Det skal gøres forsigt og uden at mase kartoflerne. Nu gælder det om at være tålmodig og give kartoflerne god tid.
De skal have 8-10 minutter på panden, så karamellen når at sættes sig godt fast på kartoflerne.
Hele tiden skal du holde øje med at karamellen ikke bliver for mørk.
Hvis først karamellen er blevet for mørk vil den smagte brændt, og så er der desværre ikke andet at gøre end at starte forfra.

Mængde

En lille skål brunede kartofler

Følg Madling.dk her Facebook – Bloglovin’ – Instagram


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *