Kylling og rodfrugter i stegeso

Kylling og rodfrugter i stegeso

Kender I det, når man laver en ret og efterfølgende tænker, hvorfor har jeg ikke lavet det noget før? Sådan havde jeg det i går aftens, da vi have fået kylling og rodfrugter i stegeso. Nu har jeg så heller ikke haft min stegeso så længe, men den kommer helt sikkert til at blive brugt meget i den kommende tid. Indtil videre har jeg kun nået at lave pulled chicken i den og så denne opskrift på kylling og rodfrugter, men jeg har planer om at lave mange flere retter og at bage brød i stegesoen.

I opskriften her har jeg lagt kylling i bunden af stegesoen og dækket med blandede rodfrugter skåret ud i grove stykker. Der er brugt lidt olivenolie, havsalt, peber og frisk timian, og selv om det ikke lyder af meget, gav det en hel fantastisk smag og skøn duft. Kyllingen blev mør og saftig og smagte væsentlig bedre, end når den laves på normalvis i ovnen.

Kylling og rodfrugter i stegeso

Inden retten kom i ovnen. Den skal have 1 time ved 200 grader, og så et par minutter på grill til skindet på kyllingen er sprødt.

Ved siden af retten kogte jeg pastaer til børnene, og så lavede jeg en sovs ud af saften fra kyllingen og rodfrugterne. Malte er ligesom mig ret glad for sovs, og straks efter han havde spist først potion sovs, bad han om mere. Sovsen havde ligesom resten af retten en rigtig god smag, og det tog ikke mange minutter lige at røre den sammen.

Kylling og rodfrugter i stegeso

Hvis der bruges en stegeso af ler som denne Römertopf, så husk at læse vejledningen inden brug. Der står blandt andet vigtig information om, hvordan stegesoen skal sættes i blød, rengøres og opbevares.

Opskrift på kylling og rodfrugter i stegeso

1 kg kylling (bryst og lår)
650 g rodfrugter (pastinak, gulerødder, persillerødder og rødbeder)
Olivenolie
Havsalt og peber
Frisk timian

Sovs:
Væde fra kyllingen og rodfrugterne
Sødmælk
Salt og peber
Sovsejævner
Kulør

Fremgangsmåde

Skræl rodfrugterne og skær dem ud i store stykker. Læg kyllingen ned i stegesoen med rodfrugterne under og imellem kyllingen. Hæld lidt olivenolie over det hele og drys med salt og peber. Slut af med at komme en masse frisk timian hen over kyllingen og grøntsagerne inden låget kommes på stegesoen.

Sæt stegesoen i en kold ovn og tænd oven på 200° varmluft. Efter 1 time tages låget af stegesoen, og så skal den ind i ovnen igen, og der tændes for grill. Retten skal have 5-8 minutter på grill funktion, alt efter hvor kraftig ovnen er. Jeg forlod ikke ovnen men stod og holdt øje, så kyllingen ikke fik for meget. Skindet på kyllingen skal bare lide brunes og blive sprødt, så er det færdigt. Hæld væden som ligger i bunden af stegesoen over i en lille gryde og læg låg på stegesoen igen. Her kan den stå og hvile imens sovsen laves.

Hæld lidt sødmælk ned i gryden med væden og tænd på middel varme på komfuret. Smag sovsen til med salt og peber og tilsæt kulør og jævning efter smag.

Mængde

3-4 personer

Mere nyt fra Madling? Følg med på Facebook og Bloglovin’


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *