Koldhævede gulerodsboller

Koldhævede gulerodsboller

Når jeg bager boller er det meget tid koldhævede boller. Dejen er nem at røre sammen om aftnen, og bollerne skal ikke formes. De er lette at bage, og så bliver de dejlige luftige med en sprød og knasende skorpe.

I de her koldhævede boller har jeg tilsat revet gulerødder. Det giver dem en fin gul farve og så tilfører gulerødderne ekstra væde, så bollerne ikke bliver tørre.
Lige når gulerodsbollerne tages ud af ovnen, kan de godt være lidt for “våde” i midten, hvis de skæres over. Men når de får lov at trække i et par minutter, sætter de sig og bliver rigtig gode og luftige.

Hvis bollerne ikke spises samme dag kan med fordel fryses. Kom dem i en frysepose med clips på, så holde de sig godt. Tø bollerne op og brug dem i fx. madpakken eller lun dem i ovnen til morgenmaden i weekenden.

Flere opskrifter på koldhævede boller: koldhævede boller med speltmel – koldhævede boller med chokolade og koldhævede boller med rugmel og birkes.

Koldhævede gulerodsboller

Opskrift på koldhævede gulerodsboller

5 dl vand
10 gær gær
1 dl A38 eller anden yoghurt naturel
2 tsk groft salt
1 spsk honning
175 g revet gulerødder
725 g hvedemel

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i vandet i en skål og tilsæt yoghurt, salt og honning.
Rør bandingen sammen inden de revet gulerødder kommes i skålen. Rør igen og tilsæt herefter langsomt melet i. Dejen æltes bedst sammen med en køkkenmaskine.
Først når dejen har sluppet dejkrogen og den har samlet sig, er den æltet færdig.

Kom husholdningsfilm eller et låg over skålen og stil dejen i køleskabet natten over.
Her skal dejen hæve i 10-12 timer.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet, og bollerne laves ved hjælp af to spiseskeer. Bollerne skal ikke formes, det er dejen for flydende til.
Lav nogenlunde runde klatter af dejen på to plader med bagepapir.

Bagetid: 10 minutter ved 250° varmluft. Efterfølgende skrues ned til 220° varmluft og bollerne bages videre i 16-18 minutter (bagetiden afhænger af ovnen).
Byt eventuelt om på pladerne i ovnen undervejs, hvis bollerne ikke er bagt lige meget.

Lad de koldhævede gulerodsboller køle af i 5-6 minutter inden de skæres over og spises. Bollerne kan godt være en anelse “våde” i midten, hvis de skæres over når de er meget varme.

Mængde

12 koldhævede gulerodsboller

Følg Madling.dk her Facebook – Bloglovin’ – Instagram


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *